Spa: Opnieuw zeges voor Eriksson en Nuriev in RX2 en Super1600

Eriksson en Kallio de smaakmakers in RX2
In Spa werd afgelopen weekend de derde manche verreden voor het World RX, aangevuld met de tweede wedstrijd voor de World RX2 en de Euro RX Super1600. Na hun winst in Barcelona deden de Zweed Oliver Eriksson en de Rus Aydar Nuriev het nog eens over in Spa. ondanks een knappe inschrijvingslijst binnen het World RX met 20 supercars, inclusief het spijtige forfait van Niclas Grönholm, en het vol huis met 25 starters in Super1600 waren er opnieuw amper 13 wagens in RX2, dat wat aan bloedarmoede lijdt.

Eriksson zet opmars verder in RX2

Start finale RX2
Oliver Eriksson rijdt in een klasse apart en ondanks de felle oppositie van onder meer Jesse Kallio won hij zijn tweede race op rij. Alleen tijdens de kwalificaties moest de regerende RX2-kampioen in Kallio zijn meerdere erkennen. Beiden wonnen hun halve finale en stonden broederlijk naast elkaar op de startgrid van de finale. Hier was, net als in Barcelona, Eriksson opnieuw de snellere en won voor Kallio en Gundersen die pech kende in Barcelona. Trogen, McConnel en Nilsson sloten de finale af. Onze landgenoot Steve Volders werd tijdens de kwalificaties 12de op 13 wagens en mocht zodoende mee naar de halve finale. Daarin werd hij zesde voor eigen publiek.

Nuriev en Audi ook in Spa ongeslagen

Nuriev voor teamgenoot Shagabutdinov
We kregen geen herhaling van Barcelona in de Euro RX Super1600 toen de eerste vijf wagens in de finale allemaal Audi’s A1 waren uit de stal van Volland Racing. Het scheelde echter geen haar of ze haalden alle vijf opnieuw de halve finales. Maar Yury Belevskiy reed de vierde kwalificatie niet uit en in een deelnemersveld van 25 wagens is dit dodelijk. Hij werd hierdoor pas 15de en mocht vroegtijdig inpakken.
Na de twee halve finales zagen we nog drie Audi’s op de startgrid gezien de Rus Shigabutdinov ondanks zijn pole in zijn halve finale pas als vierde geklasseerd na een behoorlijke zware crash in de start met Knyazev en Bermingrud.
Nuriev was opnieuw een klasse te sterk voor de verzamelde concurrentie en net als in Barcelona kwam hij als snelste uit de kwalificaties, won zijn halve finale en tenslotte ook opnieuw de finale.
De Renault Twingo van Sanin werd 2de na de Audi A1 van Nuriev
De Rus won zijn tweede wedstrijd op rij met de Volland-Audi, voor de Renault Twingo van zijn landgenoot Sanin en de Skoda Fabia van de Tsjech Susta. De Audi’s van Marton en Egorov werden vierde en vijfde, terwijl de laatste plaats in de finale naar de Tsjech Krejcik ging in diens Skoda Litigo.

In de tussenstand van het kampioenschap zien we toch nog steeds een Audi-kwartet dat de eerste vier plaatsen inneemt met Aydar Nuriev aan de leiding met het maximale puntentotaal voor Artur Egorov, Gergely Marton en Timur Shigabutdinov.

Foto's: Johnny Loix / Info: Frieda Loix

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 13 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa World RX of Benelux.