Spa Six Hours: Zege voor Nicky Pastorelli, Olivier Hart en David Hart

Podium Spa Six Hours 2022
De wisselende weersomstandigheden maakten dat heel wat wagens in de fout gingen tijdens de Spa Six Hours. Heel wat contacten en slippers waren het gevolg en eens naast de baan bleven de wagens seken in het grind. Talrijke neutralisaties waren het gevolg. De Ford GT40 van Nicky Pastorelli, Olivier Hart en David Hart, die van op de pole vertrok, wist alle valkuilen te ontwijken, was constant vooraan terug te vinden en reed op het einde van de race autoritair naar de zege. Niet minder dan 87 bolides namen de start voor de Spa Six Hours.
Nicky Pastorelli/Olivier Hart/David Hart - Ford GT40
Dat er een Ford GT40 de Spa Six Hours ging winnen stond al voor de start zo goed als vast, immers de veertien eerste startplaatsen werden ingenomen door GT40’s. Uiteindelijk was het de wagen die op pole vertrokken was die ook de race won na een foutloze race. Het was ook al de elfde maal op rij dat een Ford GT40 als eerste over de finishlijn kwam. De Fransen Olivier Galant en Nicolas Minassian werden met hun Ford GT40 uiteindelijk tweede op één ronde van de winnaars. Het podium werd vervolledigd door de winnaars van vorig jaar, Oliver Bryant en James Cottingham, ook met een Ford GT40. Ook op de vierde plaats vinden we een Ford GT40 terug het exemplaar van Michael Birch, Richard Bradley en James Hanson.

Eric van de Poele wint de 'Prix Beurlys'
Onze landgenoten kenden iets minder geluk, Christophe Van Riet vertrok met de Ford GT40 van Gipimotor van op de eerste startrij maar ging al in de eerste bocht in de fout. De wagen begon dan aan een mooie remonte die de Ford terug vooraan het klassement bracht maar mechanische panne maakte een einde aan de race van de wagen die Van Riet deelde met Emile Breittmayer en Fred Bouvy. Eric van de Poele vertrok samen met Jim Farley van op de vijfde plaats, maar een lekke band sloeg de Ford GT40 ver terug. Van de Pole en zijn Amerikaanse teamgenoot zetten dan een mooie remonte in die hen nog de vijfde positie opleverde. Daarmee was van de Poele de best geklasseerde Belg in de race en mocht hij de daaraan verbonden 'Prix Beurlys' in ontvangst nemen.

Spa Six Hours 2022
Op de zesde plaats vinden we de eerste niet Ford GT40 terug met de verrassend snelle Lotus Elan van Sam Tordoff, John Tordoff en Andrew Jordan. De kleine Lotus ging nog twee Ford GT40’s vooraf, de #23 van Tony Wood/Will Nuthall en de #6 van Jason Wright/Michael Gans/Andy Wolfe. Op de negende plaats volgde nog een Lotus Elan, het exemplaar van Simon Evans/James Littlejohn. De top tien werd afgesloten door de Jaguar E van Andrew Smith/Gordon Mutch/Alasdair Mccaig. De eerste Shelby Cobra finishte net buiten de top tien, het #86 van Philip Kadoorie/Seb Perez/Marino Franchitti.

Foto's: Georges De Coster

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op zondag 2 oktober 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Six Hours.