van der Horst

Spanje: Gaat Rosberg op zijn elan verder?

Nico Rosberg
Nico Rosberg
Circuit de Barcelona-Catalunya in Montmélo organiseert dit weekend haar 26ste Grote Prijs Formule 1, waarvan de eerste al dateert van 1991. Recordhouder op vlak van zeges is Michael Schumacher met maar liefst zes overwinningen op zijn palmares. Van de nog actieve rijders in het deelnemersveld zijn McLaren-Honda's Fernando Alonso en Scuderia Ferrari's Kimi Räikkönen degenen die het hoogst aantal keren op het hoogste schavotje hebben gestaan, namelijk twee maal. Afgelopen twee seizoenen was Mercedes AMG er het meest dominante team. In 2014 won Lewis Hamilton heel nipt van Nico Rosberg en een jaar later won de Duitser met gemak van zijn Engelse teamcollega die het in de wedstrijd moeilijk had met een strijdvaardige Sebastian Vettel in de Ferrari. Kunnen de Zilverpijlen, en vooral Rosberg, blijven domineren? Of valt er uiteindelijk dan toch een verrassing uit de bus? En zien we misschien voor het eerst Max Verstappen op het podium verschijnen?
Fernando Alonso
Fernando Alonso
De vijfde manche van het wereldkampioenschap Formule 1 staat voor de deur. Wie had op voorhand kunnen voorspellen dat Nico Rosberg met een maximum van 100 punten uit vier wedstrijden de tabellen zou aanvoeren? Gaat de Duitse Monegask verder op zijn elan en kan hij een vijfde overwinning dit seizoen pakken, wat tevens ook zijn achtste op rij zou betekenen? Of komt er aan zijn dominantie op zondag dan toch een einde? Kan regerend wereldkampioen Lewis Hamilton zich herpakken en zijn eerste zege sinds oktober pakken? Hoogswaarschijnlijk zitten de Spaanse fans daar niet op te wachten. Zij willen graag dat hun held, Fernando Alonso, terug meedingt voor de zege maar dat zou voorbarig zijn ook al is de McLaren-rijder van de overtuiging dat goede momenten eraan komen. Kan Scuderia Ferrari nu wel heelhuids door de eerste bocht geraken en zien we nu eindelijk een strijd tussen de Zilverpijlen en het Steigerend Paard? Ook zijn alle ogen gericht op Daniil Kvyat en Max Verstappen, die eerder van team verwisselden. Kan de Nederlandse Genkenaar zondag meedingen voor een podiumplaats?

Kimi Räikkönen - Ferrari
Kimi Räikkönen - Ferrari
Ook al heeft het Circuit de Barcelona-Catalunya twee DRS-zones, op het rechte stuk van de start/finish-lijn en tussen bochten negen en tien, blijkt inhalen op deze omloop niet makkelijk te zijn. Daarom zal de kwalificatie op zaterdag voor iedereen belangrijk worden. Door de jaren heen zijn er slechts heel weinig aanpassingen aan de omloop gedaan. Na de tragische gebeurtenissen van 1994 zijn de meeste veranderingen aangebracht, zoals de chicane voor de laatste bocht naar het rechte stuk. Vandaag de dag meet de baan 4665 meter lang en is goed voor 66 ronden op zondag, wat neerkomt op zo'n 307 kilometer. Het ronderecord dateert nog uit 2008 en staat op naam van Kimi Räikkönen. Destijds klokte Iceman met zijn Ferrari een tijd van 1:21.670, wat vandaag de dag buiten bereik van de huidige wagens ligt. Door de wintertesten eerder dit jaar heeft het circuit voor de teams vrijwel geen geheimen meer. Doch zullen we vooral veel updates zien bij de meeste bolides in de pitstraat.

Pirelli's P Zero voor de F1
Pirelli's P Zero voor de F1
Het circuit staat ook bekend als bandenvreter en dat zeker in de laatste sector. Bandenfabrikant Pirelli neemt net zoals de vorige jaren de medium en harde banden mee naar de Catalaanse regio. De derde compound band, een regel die pas geldt vanaf dit seizoen, is de softcompound. Eerder maakten we de bandenkeuze van de rijders al bekend.”Spanje is altijd een grote test voor de banden en dat zal dit jaar ook het geval zijn”, aldus Pirelli-baas Paul Hembery. “En zeker omdat de meeste teams voor de zachtere soort banden hebben gekozen. Uiteraard kunnen ze terugvallen op de data van de wintertesten maar we verwachten dat het veel warmer zal zijn dit weekend. Hierdoor zullen we een hogere bandenslijtage zien wat zal leiden tot meerdere pitstops.” We mogen ons dus verwachten aan verschillende strategiën voor deze wedstrijd met misschien wel teams die opteren voor maar liefst drie stops.

De kwalificatie is live te volgen op de Franstalige zender La Deux om 13u55 . De uitzending voor de Grote Prijs van Spanje start zondag op dezelfde zender, en dit vanaf 13u30. Op Play Sports van Telenet kan u eveneens terecht voor de uitzending waarbij Kris Wauters en Sam Dejonghe u van commentaar voorzien.

Foto's: Georges De Coster & Racing International Photography
Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op dinsdag 10 mei 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Grote Prijs van Spanje.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons