van der Horst

Stiermarken: Hamilton onbedreigd naar zege, Bottas blijft leider

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van Stiermarken gewonnen. De Brit reed dominant vanop de pole positie naar de overwinning. Valtteri Bottas kon enkele ronden voor het einde Max Verstappen inhalen en kwam zo als tweede over de streep. Verstappen werd derde, voor Alexander Albon en Lando Norris.
Iedereen raakte goed weg bij de start, maar in de derde bocht dook Charles Leclerc in een gat dat er niet was, om zo de achtervleugel van Ferrari-teamgenoot Sebastian Vettel eraf te knallen. Door de verschillende brokstukken op de baan kwam de safety car het circuit op gereden. Vettel moest onmiddellijk opgeven, Leclerc maakte een pitstop voor een nieuwe voorvleugel, maar iets later moest de Monegask ook opgeven vanwege te veel schade aan de vloer van de wagen.

De race werd gerstart op het einde van ronde drie en in de zesde ronde kon Bottas al de derde plek van Carlos Sainz overnemen. Twee ronden later volgde Alexander Albon diens voorbeeld om Sainz naar de vijfde plek te verwijzen. Vervolgens kregen we een periode van weinig actie op de baan te zien tot de eerste pitstops. Verstappen kwam in ronde 24 als eerste binnen, terwij Hamilton drie ronden langer buiten bleef Bottas wachtte zelfs tien ronden langer dan de Nederlander om vers rubber te halen zodat hij op het einde van de race eventueel de Red Bull-rijder onder druk zou kunnen zetten.

In de komende dertig ronden gebeurde niet zoveel, al kon Sergio Perez - die gisteren geen temperatuur in de regenbanden kreeg en zo pas als zeventiende startte - gestaag zijn weg in de top tien opwerken. In de 62ste ronde liet Sainz zijn Britse teamgenoot Norris voorbij zodat die vanop de achtste plek het gat kon dichtrijden naar Lance Stroll, die op zijn beurt niet voorbij Daniel Ricciardo raakte. Perez reed ondertussen al op een vijfde plek, had de snelste ronde op zijn naam staan en reed vlak achter Albon.

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Vijf ronden voor het einde probeerde Bottas een eerste keer Verstappen in te halen. Dat leek op het eerste zicht te zijn gelukt, maar onze noorderbuur kon de tweede plek terugpakken. Eén ronde later ging de Fin hem wel definitief voorbij. Perez liep twee ronden voor het einde schade op aan zijn voorvleugel toen hij toch voorbij Albon trachtte te gaan, waardoor zijn tempo aanzienlijk terugviel. Stroll kon ondertussen toch voorbij Ricciardo gaan, al kon hij zijn wagen niet op het zwarte asfalt houden waardoor de actie nog onderzocht wordt door de stewards. In de laatste ronde kon Norris eerst Stroll en dan Perez inhalen en eindigden Perez, Stroll en Ricciardo op amper één tiende van elkaar.

Lewis Hamilton reed dus onbedreigd naar de overwinning, terwijl Bottas en Verstappen het podium vervolledigden. Albon kon zijn vierde plek behouden en Norris werd knap vijfde, voor Perez die 'driver of the day' werd na een mooie inhaalwedstrijd. Stroll finishte als zevende, gevolgd door Ricciardo, Sainz en Kvyat.

Uitslag Race F1 Red Bull Ring F1 Grote Prijs van Stiermarken 2020

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:22:50.683
2.Valtteri BottasMercedes+13.719s
3.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+33.698s
4.Alexander AlbonRed Bull Racing Honda+44.400s
5.Lando NorrisMcLaren Renault+61.470s
6.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+62.387s
7.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+62.453s
8.Daniel RicciardoRenault+62.591s
9.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+1 ronde
10.Daniil KvyatScuderia AlphaTauri Honda+1 ronde
11.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
12.Kevin MagnussenHaas+1 ronde
13.Romain GrosjeanHaas+1 ronde
14.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
15.Pierry GaslyScuderia AlphaTauri Honda+1 ronde
16.George RussellWilliams Mercedes+2 ronden
17.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+2 ronden
18.Esteban OconRenaultDNF
19.Charles LeclercFerrariDNF
20.Sebastian VettelFerrariDNF

Foto's: Mercedes, RIP



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zondag 12 juli 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons