van der Horst

Succesvolle proefvlucht voor autonome "luchttaxi" van Airbus

Alpha One
Alpha One
Luchtvaartgigant Airbus heeft met het innovatieve project Vahana, een autonoom vliegend vervoermiddel voor één persoon, zijn eerste geslaagde testvlucht uitgevoerd. Het voertuig vloog tijdens de proefvlucht geheel autonoom in 53 seconden naar een hoogte van 5 meter voordat het weer daalde. Het ontwikkelen van een volledig autonoom werkend voertuig is een hot item, onder meer Audi liet in 2014 een RS7 volledig zelfstandig over het circuit rijden aan racesnelheid, en introduceerde onlangs het autonoom filerijden en parkeren op de nieuwe Audi A8.
  • Prospeed Competition
De eerste vlucht van het Vahana prototype, genaamd Alpha One, vond plaats op 31 januari op het vliegveld van Pendleton, Oregon, in de Verenigde Staten. Na de succesrijke eerste vlucht, waar het toestel in 53 seconden een hoogte van 5 meter bereikte, volbracht het volledig autonome eenpersoons-toestel de volgende dag een tweede reis door de lucht. Vertegenwoordigers van de FAA (Amerikaanse Luchtvaartautoriteit) waren samen met het Vahana-team getuige van deze historische prestatie.

Verantwoordelijk voor het Vahana-project is A3, de afdeling van Airbus in Silicon Valley. Het doel is om een efficiënt, elektrisch voertuig te ontwikkelen met een volledig autonome besturing dat beantwoordt aan de groeiende behoefte aan stedelijke mobiliteit, een zogenaamde luchttaxi voor één persoon. Het is de bedoeling dat het toestel verticaal opstijgt en landt. De Alpha One is 6.2 meter breed, 5.7 meter lang en heeft een hoogte van 2.8 meter. Het gewicht van dit technische hoogstandje is 745 kg. Het team van Vahana gaat de komende tijd aan de slag met het verder optimaliseren van het zelfvliegende voertuig en het behalen van nieuwe mijlpalen.



Foto: Vahana Aero



Dit artikel werd gepubliceerd door Michel Helders in Varia op dinsdag 6 februari 2018.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons