van der Horst

FIA GT Series: Nabeschouwing Team RaceArt

De eerste ronde van het Supercar Challenge kampioenschap werd op 20 en 21 april verreden op het Belgische circuit van Zolder. De dikke bolides traden ditmaal op in het voorprogramma van het FIA GT, dat gevuld is met nog dikkere en luidruchtiger wagens. Gedurende het eerste raceweekend was het weer uitbundig zonnig, al bleef de temperatuur nog sterk achter.

Kwalificatie, vrijdag 19 april

De eerste kilometers werden al op vrijdag verreden onder listige omstandigheden. De baan was nat en droogde maar traag op doordat er af en toe nog wat nattigheid uit de lucht kwam. Desondanks konden de dames en heren coureurs toch hun tijden zetten en de startposities bepalen.
Vanaf dit seizoen is de opzet van de kwalificatie binnen de Supercar Challenge aangepast, de twee snelste tijden bepalen de startpositie voor de eerste en tweede race.

Race 1, zaterdag 20 april

Vanaf de vijfde startplaats Mocht Roger Grouwels het 2013 seizoen van de Supercar Challenge aftrappen met zijn fraaie Corvette. De dikke Amerikaanse machine kon zich in de gehele race met de rest van de kop meten, hij bleef continue rond de laatste podiumpositie rijden en druk zetten op die derde en zeer gewilde positie. Roger mocht tijdens de race zelfs proeven aan de derde plaats, maar kon niet voorkomen dat hij uiteindelijk als vierde afgevlagd werd en net het podium niet haalde ondanks een goede start en degelijk rijden. In de openingsronde wist Grouwels vakkundig een aanvaring met een Viper te voorkomen door snel te reageren op een glijpartij van zijn tegenstander. Ondanks een schakelprobleem en flinke warmte in de cockpit van zijn Corvette wist Roger toch het hoofd koel genoeg te houden en naar de vierde plek te sturen. Later vertelde hij over zijn race: “Het was niet makkelijk vandaag. Ik had in de tweede helft van de race problemen met de versnellingsbak waardoor ik mijn derde positie helaas niet kon verdedigen en werd in de laatste 10 minuten van de race voor bij gestoken door Glenn Geddie met de McLaren.”
De vierde positie is ondanks al deze handicaps een prima uitgangspunt voor de rest van het kampioenschap. De grootste prijzen worden immers pas aan het einde van het seizoen verdeeld, maar het is wel lekker om aan het begin van het jaar er gelijk goed bij te zitten en dat bleek het geval tijdens de eerste krachtmeting.
Uitslag race 1, zaterdag 20 april
1 Jan Versluis, 2 Henry Zumbrink, 3 Jim & Glenn Geddie, 4 Roger Grouwels, 5 Jan Storm, 6 Barry Maessen, 7 M. Lanting / B. Herber, 8 Pierre-Etienne Bordet

Race 2, zondag 21 april

De tweede race van het Supercar Challenge seizoen werd op zondag verreden onder aanzienlijk minder uitbundig zonnige omstandigheden. Weliswaar was de temperatuur een paar graden hoger, de zon ging schuil achter een wolkendek dat slechts op enkele plaatsen een klein blauw gaatje vertoonde.
Voor de heren coureurs was dit echter alles behalve een belemmering om er weer een spektakelstuk van te maken. Roger Grouwels wist van meet af aan de strijd weer aan te binden met de Viper waarmee hij gisteren ook al een uurtje in de clinch lag. Vandaag wist hij wederom op de vierde positie rond te toeren achter de Viper, maar kon de Amerikaanse gigant ditmaal met zijn eigen Amerikaanse musclecar voorbijsteken. Het duurde wel drie kwartier voordat Roger een gaatje gevonden had, ondanks dat zijn Corvette de betere auto leek in de bochten kon de Viper steeds weer iets weglopen dankzij het forse koppel en vermogen op de rechte stukken van de Zolderse baan.
Voor het publiek was het een fraai gevecht der titanen, wat uiteindelijk door Roger als winnaar werd afgesloten. Met een geweldige derde plek sluit hij het eerste raceweekend van het seizoen af met een uitstekend gevoel en een lekker uitgangspunt voor de rest van het jaar.
Tevreden keek Rogier terug op het eerste weekend: “Ik had een lastige start en werd ingehaald door Barry Maessen. Hij heeft in het begin van de race echter flink wat van zijn banden gevergd, terwijl ik een beetje rustiger aan deed. Daardoor kon ik hem later terugpakken en naar het podium rijden. Uiteraard ben ik super tevreden met de uitkomst. Het was een zware race, maar de derde plek is natuurlijk geweldig!”
Uitslag race 2, zondag 21 april
1 Henry Zumbrink, 2 Peter Hoevenaars, 3 Rogier Grouwels, 4 Barry Maessen, 5 M. Lanting / B. Herber, 6 J. & G. Geddie, 7 Jan Storm, 8 Wim Lumbeeck
Tussenstand na tweede race:
1. Henry Zumbrink 38 punten
2 Roger Grouwels 30 punten
3. Jim Geddie / Glynn Geddie 29 punten

Team RaceArt pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op maandag 22 april 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting FIA GT Series Zolder.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons