van der Horst

TAC: Verschueren met thuisvoordeel tegen de Polo's

Cédric Cherain - Skoda Fabia R5
Cédric Cherain - Skoda Fabia R5
Met de 46ste TAC Rally in en rond Tielt staat over enkele dagen al de derde BRC-manche op het programma. Vincent Verschueren - afwezig in Spa - en Kris Princen - opgegeven in de waterstad - moeten zaterdag de jacht openen op de fiere BK-leider Cédric Cherain, die terug beroep kan doen op zijn VW Polo GTI R5.
  • Shopa
De TAC Rally kan rekenen op een uitermate sterke bezetting. Cédric Cherain (VW Polo) zit op een rollende golf en wil blijven verder surfen op zijn overwinningsroes na zijn knappe zege in Spa. Die bracht hem op kop van het BRC. Nu Tielt in zijn programma is opgenomen lijken de ambities van de vaak wispelturige Waal duidelijk, een eerste Belgische titel. Hij kan terug rekenen op de VW Polo GTI van THX. Tijdens Spa loodste Nicolas Ciamin in Le Touquet de wagen naar winst. Ook de tweede in de BK-tussenstand tekent present. Dat is Ghislain de Mévius (Skoda Fabia R5) die op regelmaat gouden punten scoort.

De twee titelfavorieten zijn inmiddels op achtervolgen aangewezen. Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) maakte een slechte beurt in de Haspengouw en schrikkelde Spa, Kris Princen (VW Polo) bleef verweesd achter in Spa met mechanische pech. Tot overmaat van ramp zag hij zijn bolide uitbranden tijdens de Tour de Corse, maar BMA kreeg een nieuwe Polo aangeleverd. Princen won wel overtuigend in Landen, terwijl Verschueren op thuisgrond komt. De kampioen van 2017 ging vorig weekend nog banden testen in Trois-Ponts, in de hoop in Tielt een vuist te kunnen maken tegen de Polo's.

Kevin Demaerschalk - Citroën C3 R5
Kevin Demaerschalk - Citroën C3 R5
Outsiders genoeg met een wederoptredende Kevin Demaerschalk (Citroën C3), Sébastien Bédoret (Skoda Fabia) en Adrian Fernémont (Skoda Fabia) die weinig ervaring heeft in Tielt. Ook hij moet op zoek achter extra punten wil hij meestrijden om de titel. Noteren we ook nog Bert Cornelis (Skoda Fabia R5) die in eigen gouw rijdt, Pieter-Jan Michiel Cracco (Ford Fiesta) die verbufte in Spa, Niels Reynvoet (Skoda Fabia) die met de bloemen ging lopen in de Rallye des Ardennes en uiteraard Patrick Snijers (VW Polo) die steeds sneller voor de dag komt in de Polo. In totaal staan er dertien R5-wagens aan de start. Met David Bonjean komt er trouwens ook een WRC naar Tielt. Hij brengt een Skoda Fabia WRC in stelling.

Vol huis bij de M-Cup, goed voor achttien deelnemers met de protagonisten Mats Van den Brand, Franky Boulat en Kurt Braeckevelt op kop. Zij krijgen te duchten tegenstand van Gunther Monnens.

Bij de junioren krijgt Grégoire Munster stevige tegenstand met Glenn Snaet en uiteraard Gilles Pyck die zichzelf nog niet kansloos acht in de strijd om de titel. Joachim Wagemans kan fungeren als referentie. Ook Thibaud Mazuin en Tobias Brüls zakken af naar West-Vlaanderen. Én Charles Munster, broer van, debuteert met de Opel Adam Cup.

Bij de historics is Dirk Deveux torenhoog favoriet, tenzij Paul Lietaer zich alsnog in de debatten mag mengen met zijn Escort Cosworth, al lijkt het reglement hem dat niet toe te staan.

Het parcours werd licht gewijzigd, maar de timing is nagenoeg onveranderd met openingsproef Schuiferskapelle om 08u16 en slotproef Poelberg bij valavond. 

Foto: Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op dinsdag 9 april 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TAC Rally.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons