van der Horst

TCR Benelux schrapt Facebook-grid voor 2016

TCR International Series
TCR International Series
De eerste wedstrijd van de nieuwbakken TCR Benelux ligt nog goed anderhalve maand voor ons, maar toch weet het kampioenschap al sinds vorig seizoen de aandacht naar zich toe te trekken. Het concept van vijf races per weekend en een startgrid gekoppeld aan een stemsysteem via Facebook kan op zijn minst vernieuwend genoemd worden. Social media op een innovatieve manier gebruiken in de autoracerij is evenwel niet nieuw, denken we bijvoorbeeld maar aan de Fanboost in de Formula E waarbij de rijder die de meeste stemmen weet te verzamelen gedurende enkele seconden extra pk's krijgt .
Formula E
Formula E
Toch is het implementeren van dergelijk voting-systeem via Facebook een relatief grote stap en staat of valt het met de adoptie ervan door de fans. Een risico dus, net zoals de situatie waarbij een snelle rijder met een kleine schare fans (en dus stemmen) van achteraan de grid door het veld - gestoffeerd met intrinsiek gelijkwaardige bolides - zal moeten klieven. Omdat Kronos Events eerst de animo voor het nieuwe kampioenschap wil peilen, wordt het systeem met (minstens) één seizoen uitgesteld, waarbij er (ten vroegste) vanaf volgend jaar gestemd zal kunnen worden.

Marc van Dalen (Kronos Events) met Marcello Lotti (CEO TCR)
Marc van Dalen (Kronos Events) met Marcello Lotti (CEO TCR)
“Het stemmen zal gebeuren via een specifieke, beveiligde TCR Facebook-pagina. Maar, het verhaal van Facebook geldt alleen voor de startgrid van de Long Race. Voor de startopstelling van de vier sprints gelden alleen de zuiver sportieve prestaties”, aldus Marc Van Dalen. Als het systeem volgend jaar in voege treedt, is de kans overigens groot dat het op meerdere Belgische/Benelux-kampioenschappen van toepassing zal zijn, bijvoorbeeld ook Belcar, met het idee een bredere basis en dus grotere adoptie te verkrijgen.

Update 2 april: Vanzelfsprekend betrof het hier een aprilvis...

Foto: TCR International Series



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in TCR Benelux op vrijdag 1 april 2016.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons