van der Horst

Termas de Rio Hondo: Race 1: José Maria Lopez neemt dadelijk afstand met eerste zege

José Maria Lopez - Citroën C-Elysée
José Maria Lopez - Citroën C-Elysée
Voor José Maria Lopez is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen. De Argentijn verzilverde zijn gisteren behaalde pole met een eerste zege en ging daarbij Citroën-stalgenoten Yvan Muller en Sébastien Loeb vooraf. Een flink eind achter het Citroën-trio tikte Tiago Monteiro als vierde aan, op de voet gevolgd door Honda-merkgenoten Gabriele Tarquini en Norbert Michelisz, winnaar van het Yokohama Trophy-klassement. De beide Lada Vesta's van Thompson en Huff werden bij ongevallen uitgeschakeld, Tom Coronel kreeg met mechanische pech af te rekenen.
Citroën Total WTCC - Citroën C-Elysée WTCC
Citroën Total WTCC - Citroën C-Elysée WTCC
Start van het seizoen en dus ga je maar beter op je strepen staan: al meteen na de start kwam het tussen tussen Citroën Racing-teammaats José Maria Lopez en Yvan Muller tot een eerste confrontatie waarbij de iets beter gestarte Fransman twee tikken te verduren kreeg zodat Lopez alsnog de leiding wist te behouden. Naargelang de wedstrijd vorderde, bouwde Lopez zijn voorsprong verder uit om uiteindelijk met dik drie seconden voor zijn rivaal de finishlijn te overschrijden. De Argentijn scoort hiermee een vierde overwinning op rij in Argentinië, zijn elfde in zijn nog korte WTCC-carrière. Met Sébastien Loeb op een eenzame derde stek, tekende Citroën ook dadelijk voor een eerste hattrick;  niet bepaald hoopgevend nieuws voor het verdere verloop van het kampioenschap, al belooft de onderlinge strijd tussen de discipelen van patron Yves Matton heel wat spektakel.

Ruim veertien seconden na Lopez tikte Honda-rijder Tiago Monteiro als vierde aan, de Portugees bleef makkelijk de betere van maatje Gabriele Tarquini en Norbert Michelisz. De Hongaar was na pech in kwalificatie gisteren nochtans helemaal achteraan van start gegaan, maar tekende voor een dijk van een inhaalrace die hem toch de overwinning in de Yokohama Trophy opleverde. Ook Ma Qing Hua (7de) sneed door het veld nadat hij bij de start op zijn vierde stek was blijven stilstaan en dus als allerlaatste was vertrokken.

Dat Tom Chilton als beste RML Chevrolet-vertegenwoordiger als achtste finishte op ruim 23 seconden van de winnaar, laat vermoeden dat de RML Chevy's nog wel wat werk op de plank hebben liggen. Chilton kwam hier hoe dan ook beter weg dan zijn teamgenoot bij ROAL Motorsport, Tom Coronel. Onze Noorderbuur kreeg al na twee ronden met turboproblemen af te rekenen. Nadat het probleem in de box was opgelost ging de Nederlander met succes nog even checken of de auto OK was voor de tweede race waarin hij tenslotte vanop de eerste rij zou starten. Achter Chilton sprokkelden Stefano D'Aste en Rickard Rydell hun eerste punten. Dušan Borković werd met een elfde, puntenloze stek niet eens beloond voor de hevige pijn die hij als gevolg van zijn slechte zitpositie in zijn Proteam-Civic had moeten doorbijten.

Net zo min als John Filippi die bij zijn TC1-debuut reeds in de openingsronde moest opgeven na een tik tegen het voorwiel van diens Craft-Bamboo Chevy, haalde ook Hugo Valente de finish niet. De Fransman werd net als vrijdag in de oefenritten verraden door zijn remmen en knalde met zijn op de valreep herstelde auto frontaal in de rail, met forfait voor race 2 en een pijnlijke pols/duim als gevolg.

Ook LADA Sport Rosneft-rijders Rob Huff en James Thompson kenden een dramatische start. Geen van beide zag in deze bewogen seizoensopener de finishvlag. Thompson deelde in de klappen van het duw- en trekwerk in de eerste twee ronden en Huff werd door een al te optimistische Mehdi Bennani dwars getikt; de Marokkaan, van geen kwaad bewust, kreeg hiervoor een drive-through penalty waardoor hij pas als dertiende finishte. Beide Lada Vesta's werden geraakt op het rechter achterwiel en moesten voor herstelling naar de pits.

Uitslag FIA WTCC Termas de Rio Hondo 2015 - race 1

 1 José María López  - Citroën 13 ronden 
 2 Yvan Muller - Citroën  + 3.170
 3 Sébastien Loeb  - Citroën +7.500
 4 Tiago Monteiro - Honda  +14.168
 5 Gabriele Tarquini  - Honda +16.322
 6 Norbert Michelisz  - Honda +18.470
 7 Ma Qing Hua  - Citroên +20.164
 8 Tom Chilton  - RML Chevrolet +23.499
 9 Stefano D'Aste  - RML Chevrolet  +27.306
 10 Rickard Rydell  - Honda +30.266
 11 Dušan Borković - Honda  +34.387
 12 Grégoire Demoustier   - RML Chevrolet +36.213
 13 Mehdi Bennani - Citroën +37.906
 14 Tom Coronel  - RML Chevrolet + 4r
 15 Hugo Valente - RML Chevrolet  + 9r
 16 Rob Huff   - Lada Vesta +9r
 17 James Thompson  - Lada Vesta +11r
 18 John Filippi  - RML Chevrolet +12r

Kampioenschap:
1.Lopez 30p; 2.Muller 22p; 3.Loeb 18p; 4.Monteiro 13p; 5.Tarquini 10p; 6.Ma 8p; 7.Michelisz 8p; 8.Chilton 4p...

Foto's :FIA WTCC & Citroën Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 8 maart 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Termas de Rio Hondo.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons