van der Horst

Termas de Rio Hondo: Race 2: Sébastien Loeb overtuigend naar de zege

Sebastien Loeb - José Maria Lopez
Sebastien Loeb - José Maria Lopez
Ook in het tweede treffen op de Autodromo Termas de Rio Hondo bleek geen kruid gewassen was tegen de beduidend snellere Citroën's C-Elysée. Deze keer was het Sébastien Loeb die, net als bij de start van vorig seizoen, in race 2 een eerste overwinning liet optekenen, voor José Maria Lopez en Tiago Monteiro. Yvan Muller eindigde na een bewogen wedstrijd buiten de punten en verliest al meteen heel wat terrein op zijn collega's. LADA Sport en Tom Coronel vatten de lange tocht naar huis met lege handen aan. In de stand doen leider Lopez en Sébastien Loeb vanzelfsprekend een prima zaak.
Tiago Monterio - Gabriele Tarquini
Tiago Monterio - Gabriele Tarquini
Polesitter James Thompson komt bij de start slecht weg, zakt snel weg in het klassement en zoekt, wellicht als gevolg van de in race 1 opgelopen schade, al na één ronde zijn box op. Daar krijgt hij een ronde later het gezelschap van teamgenoot Rob Huff, de Brit was toch al vanuit de pitlane gestart met een wellicht niet langer racefitte wagen. Een regelrechte afknapper deze seizoensopener voor het Lada Sport Rosneft-team, een opmerking die overigens ook geldt voor Tom Coronel.

De Nederlander gaat bij de start aan de leiding, maar heeft geen verhaal tegen de veel snellere Citroën's van Ma en Loeb die, hoewel pas als 7de, resp. 8ste vertrokken, het peloton nog voor het einde van de eerste ronde het nakijken geven. Coronel verdedigt daarop zijn derde stek voor een opzittende Tarquini, maar verremt zich en gaat de boer op, waarbij zijn frontsplitter loskomt en zijn radiator vol gras komt te zitten. Het sein voor de wedstrijdleiding om de safety car de baan op te sturen, ook al omdat Stefano D'Aste om dezelfde reden in de berm geparkeerd staat. Onze Noorderbuur moet noodgedwongen naar de pits, komt nog wel terug op de baan, maar gooit uit voorzorg voor diens mechaniek kort daarop definitief de handdoek in de ring.

Ook Chinees Ma kleurde eerder buiten de lijnen en moet om dezelfde reden naar zijn box waarbij hij zijn tweede stek verliest en pas als zevende zal eindigen. Tarquini erft zodoende de tweede plaats achter leider Loeb, maar wanneer de baan wordt vrijgegeven, verliest hij die meteen aan de vanuit P10 opgerukte Lopez. De Italiaan komt daarop in de greep van Mehdi Bennani en het is Yvan Muller die van hun onderling duel profiteert om aan te sluiten. De Fransman verkoopt de Marokkaan wat later een dreun van jewelste waardoor deze verschillende plaatsen verliest. Na een gesmaakt duel met Michelisz - andermaal auteur van een knappe inhaalrace want alweer achteraan vertrokken  - zal Bennani toch nog vijfde eindigen.

Tarquini lijkt  nu een vogel voor Muller's  kat, maar ook de Fransman verslikt zich, belandt op zijn beurt naast de baan en moet eveneens naar de pits om er zijn radiatorrooster van gras en aarde te ontdoen; hij zal pas als twaalfde over de finishlijn komen, een heuse streep door de rekening van de Elzasser die net als vorig jaar meteen op achtervolgen is aangewezen. Leider Loeb en achtervolger Lopez maken het elkaar niet moeilijk en eindigen één en twee, ver voor Tiago Monteiro die in de slotfase nog stalgenoot Tarquini (stuurfoutje) is voorbijgegaan. Tom Chilton, Rickard Rydell en Grégoire Demoustier vervolledigen de top 10 van deze bewogen race. In de Yokohama Trophy trekt Bennani deze keer het laken naar zich toe voor Norbert Michelisz.

Uitslag FIA WTCC Termas de Rio Hondo 2015 - race 2

1. Sebastien Loeb- Citroën  15 ronden
2. José Maria Lopez - Citroën +4.690
3. Tiago Monteiro  - Honda +10.149
4. Gabriele Tarquini - Honda +11.564
5. Mehdi Bennani - Citroën +14.956
6. Norbert Michelisz  - Honda +17.948
7. Ma Qing Hua - Citroên +19.697
8. Tom Chilton - RML Chevrolet Cruze op 1 ronde
9. Rickard Rydell  - Honda op 1 ronde
10. Grégoire Demoustier - RML Chevrolet Cruze op 1 ronde
11. John Filippi op 1 ronde
12. Yvan Muller op 1 ronde

DNF:
Dušan Borković - Honda   8r
Tom Coronel RML Chevrolet   4r
Rob Huff - Lada Vesta  2r
James Thompson - Lada Vesta  1r
Stefano. D'Aste  - RML Chevrolet  1 r

DNS:
Hugo Valente RML Chevrolet 
 
Kampioenschap:

1.Lopez 48p; 2.Loeb 43p; 3.Monteiro 28p; 4.Muller 22p; 5.Tarquini 22p; 6.Michelisz 16p; 7.Ma 14p; 8.Bennani 8p; 9.Chilton 9p;10.Rydell 3p....

Foto: Ciroën Racing & Honda Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 8 maart 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Termas de Rio Hondo.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons