van der Horst

Tom Boonen: "Over 2-3 jaar deelnemen aan 24H Spa"

Tom Boonen
Tom Boonen
Autosport.be sprak met Tom Boonen over zijn raceplannen. De Kempenaar reed dit jaar in zijn debuutseizoen in de autosport al met een brede waaier aan bolides in een veelvoud aan kampioenschappen en wedstrijden. Met de overstap naar een GT4-bolide voor 2018, opent de voormalig wereldkampioen wielrennen heel wat deuren wat betreft toekomstperspectieven. Eens te meer blijkt dat Boonen een plan heeft op de langere termijn en dat hij de zaken gestructureerd en doordacht weet aan te pakken.
Tom Boonen
Tom Boonen
"2018 gaat een druk jaar worden, met quasi elke maand en autosportwedstrijd. Ik denk wel dat de tijd rijp was om een stapje hoger te zetten en over te schakelen op GT4-materiaal. Dat idee speelde al langer in mijn hoofd, niet noodzakelijk met de Mercedes AMG GT4; ik ben een BMW-liefhebber in hart en nieren weet je. Als ik echter de verschillende opties bekijk in GT4, dan denk ik dat Mercedes over een enorm sterk pakket beschikt. Ik heb ook gesproken met Black Falcon (dat hielp bij de ontwikkeling van de wagen n.v.d.r.) en ook daaruit blijkt dat er veel energie in de ontwikkeling kroop. Die auto heeft afgezien tijdens de testen...", verzekert Boonen Autosport.be.

Lees ook: QSR Racing/WCB Racing stelt programma voor 2018 voor met Tom Boonen

Bert Longin en Tom Boonen
Bert Longin en Tom Boonen
"Het is zeker niet zo dat dit een plan is voor enkel komend seizoen. De bedoeling is om 2 à 3 jaar verder te gaan op dit elan, veel ervaring op te doen en misschien op termijn door te stoten naar het Europees Kampioenschap GT4, sprintwedstrijden dus. Ik ben echter realistisch, dat is niet iets waar we nu reeds aan toe zijn. Er wordt op niveau gereden en ik denk dat we nog wel enkele jaren nodig hebben om dat niveau te halen, we moeten nu geen stappen overslaan. Op termijn wil ik ook in de 24 Hours of Spa aan de start komen, maar ook daar: alles op zijn tijd. Naast Creventic en Belcar blijft ook de VW Fun Cup mij interesseren, dat is gewoon keiplezant!" vertelt Boonen met een sappige Kempische tongval. "Fun Cup laat je toe om de evolutie die je doormaakt goed op te volgen. Er is geen elektronica e.d., dus het zijn de zuivere tijden die de doorslag geven. Ook rijden met zoveel auto's op de piste, daar leer je uit en dat spreekt me ook aan."

Tom Boonen
Tom Boonen
"Mij amuseren is en blijft belangrijk, maar toch komt dat competitie-aspect vaak naar boven. Autosport is een zeer zware sport, er kan enorm veel fout gaan. Ik dacht initieel het wat rustiger aan te doen nu ik gestopt ben met koersen (wielrennen n.v.d.r.), maar ik merk toch dat ik hier harder in op ga dan bij het koersen. Eenmaal je in die sfeer zit bij een wedstrijd... Prijzen rijden is niet gemakkelijk, je moet je focussen. Het is duidelijk dat er een moeilijke weg voor ons ligt, maar de moeilijkste weg geeft vaak ook de grootste voldoening achteraf. Dat was bij koersen zo, maar dat is bij de autosport niet anders." Of ik veel vrije tijd heb nu? Tegenwoordig is alles vrije tijd", grinnikt de Balenaar.

Podium GTE Am Le Mans 2017
Podium GTE Am Le Mans 2017
Tot slot polsten we ook of de overstap naar GT4 past in de droom om ooit Le Mans te rijden. "Goh, dat is moeilijk te zeggen. Ooit wil ik die wedstrijd wel betwisten, maar er komt ook veel bij kijken. Het is wat afwachten welke kansen zich aanbieden. Ik denk dat LMP2 heel belangrijk gaat worden in de toekomst, een beetje zoals DPi in de Verenigde Staten aan een opmars bezig is. Of mij LMP of GTE het meest interesseert, daar kan ik me nu ook nog niet over uitspreken. Wat Dries Vanthoor heeft gepresteerd dit jaar, winnen bij zijn debuut in GTE-Am, is schitterend natuurlijk. Daarvoor zou ik meteen tekenen, maar Dries is wel een stukje rapper dan ik. (lacht)"

Foto's: Niels Vaeck, Ronald Janssens & Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Blancpain GT Series op vrijdag 24 november 2017.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons