van der Horst

Tom Coronel positief gestemd na WTCC-openingsweekend

Tom Coronel - ROAL Motorsport Chevrolet Cruze RML TC1
Tom Coronel - ROAL Motorsport Chevrolet Cruze RML TC1
Tom Coronel verscheen in Le Castellet aan de start met een volledig nieuw opgebouwde Chevrolet Cruze van ROAL Motorsport. Een bolide die in alles beter is dan het model waar de Nederlander vorig jaar mee deelnam. De piloot uit ’t Gooi manifesteerde zich sterk en eiste voor de eerste race een zevende startplaats op. Race twee begon, nadat hij was doorgedrongen tot de Top 5 in Q3, voor Tom met een vierde plaats.
De Openingsrace kenmerkte zich door mooie en spannende gevechten in het hele veld en daarin handhaafde Tom Coronel zich lange tijd rond de zesde,zevende plaats. Een touché in de slotfase ging gepaard met een terugval naar de negende plaats. Zijn goede uitgangspositie in race twee ging grotendeels verloren door een slechte start. De gele Cruze viel terug tot achter in het veld, maar strijdend om iedere meter van de racepiste wist Coronel terug te komen tot een elfde plaats. De eerste WK punten zijn een feit voor de Nederlander, maar belangrijker is dat hij de strijd weer helemaal aan kan en dat belooft veel moois voor de rest van het seizoen.

“Ik heb vet geracet”, opent Tom Coronel kernachtig. “In de kwalificatie wist ik er een heel goed rondje uit te persen en stond daarmee tussen de fabrieksjongens. Hoe ik dat rondje uit de hoge hoed getoverd heb, weet ik niet, maar het geeft wel aan dat de auto echt wil. Daarmee mocht ik voor het eerst sinds tijden weer door naar Kwalificatie 3. Daar kreeg ik te maken met remproblemen en besloot voortijdig naar de pits te rijden. Samen met het team hebben we het probleem opgelost en zo verscheen ik aan de start van race.

Die begon met een raketstart en daarmee zat ik er vanaf het begin goed bij. Het was echt toerwagenracen, inclusief een beetje hangen, trekken en duwen. Lekker ook om zo weer mee te kunnen strijden. Aan het eind van de race werd het lastiger om mijn positie vast te houden. Ik had veel strijd met Nicky Catsburg in de Lada en we gaven elkaar geen meter cadeau. Daarvan profiteerde Thed Bjork in de Volvo. Hij eindigde net voor ons.

Bij de start van de tweede race kwam ik slecht weg. Ik wilde het motortoerental zo laag mogelijk houden om de turbo niet in te laten slaan. Maar dit keer liep dat niet zo goed als in de eerste race. Daarna was het zaak om zo ver mogelijk naar voren te rijden. In het begin liep dat lekker, maar drie ronden voor het einde hield de stuurbekrachtiging er mee op en werd het spannend of ik de finish zou halen. Dat is met veel krachtsinspanning gelukt. Helaas net buiten de Top 10.
Wat mij bijblijft is dat we er dit weekend goed bij zaten. Je ziet dat het goed werkt nu we met het team maar een auto doen. Waar we nu aan moeten werken is de afstelling voor de totale raceafstand. Proberen nog iets aan de bandenslijtage te doen, waardoor ik ook aan het eind van de race maximaal kan strijden. Terugkijkend was het een goed weekend, met een tweede en een derde plaats bij de Privateers en daarmee ook de nodige punten. Wanneer wij op deze manier verder gaan, zit er absoluut meer in!”

Bekijk  hier de samenvatting van beide races.

Foto: Coronel PressDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op maandag 4 april 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paul Ricard.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons