van der Horst

Toscane: Hamilton wint hectische race

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton heeft de eerste Grote Prijs op het circuit van Mugello gewonnen en haalde daarmee een record van 222 puntenfinishes. Het werd een knotsgekke race met twee rode vlaggen en drie safety cars, maar de top twee was redelijk herkenbaar met Valtteri Bottas op P2. Alexander Albon haalde zijn eerste podiumplaats, terwijl Ferrari voor hun duizendste GP beide wagens in de punten kreeg, al raakten er wel maar twaalf rijders aan de finish.
  • Powercars
Hamilton startte ietsje trager dan Bottas en zo kon de Fin de leiding nemen in de eerste bocht. Max Verstappen was aanvankelijk goed gestart, maar zodra hij opschakelde verloor hij vermogen waardoor hij terugviel naar de twaalfde positie. Achter de Nederlander raakte Pierre Gasly in een sandwich waardoor hij van de grond ging en in de grindbak terechtkwam. Hij duwde daarbij tegen Kimi Raikkonen, die op zijn beurt tegen Verstappen schoof. De Nederlander kwam zo net als Gasly in diezelfde grindbak vast te zitten. Enkele meters meer naar voor tikte Lance Stroll tegen Carlos Sainz, waardoor Sainz spinde. Sebastian Vettel kon de Spanjaard niet ontwijken en liep een beschadigde voorvleugel op. Hij moest dus, net als Raikkonen, de pits opzoeken. Al deze acties brachten de safety car de baan op.

De herstart volgde op het einde van de zesde ronde. Bottas besloot erg laat gas te geven, maar in de achterste helft hadden de rijders dit niet door. Antonio Giovinazzi was al aan het racen toen hij plots merkte dat de rijders voor hem vertraagden. Hij crashte in Nicolas Latifi, en achter hem konden Carlos Sainz en Kevin Magnussen hem niet meer ontwijken. Vier wagens strandden dus op het rechte stuk, wat opnieuw de safety car naar buiten bracht. Bottas was er wel in geslaagd om zijn eerste positie te behouden.

Eén ronde later besloot de wedstrijdleiding om de rode vlag naar buiten te brengen aangezien er te veel wagens en vooral te veel brokstukken op de baan lagen. Bij de stilstaande herstart - waar Ocon wegens problemen aan de remmen niet aan deelnam - kon Hamilton slipstreamen bij Bottas en de Brit nam de eerste plek terug over. Charles Leclerc was derde, voor Stroll, Perez en Ricciardo. deze laatste kon na vijf ronden de Mexicaan inhalen om de vijfde positie over te nemen.

Vervolgens kregen we enkele ronden na elkaar te zien dat DRS erg goed werkte in Mugello. Vooral Leclerc mocht dit ondervinden aangezien hij verschillende plaatsen verloor. Nadat iedereen na een twintigtal ronden racen zijn pitstop gemaakt had, zagen we voorin nog steeds Hamilton voor Bottas, gevolgd door Ricciardo, Stroll, Albon, Perez, Norris, Leclerc, Kvyat en Russell.

Er was weinig actie te bespeuren na een incidentrijke start, maar in ronde 43 kreeg Stroll een klapband en ging hij met hoge snelheid de bandenmuur in. Dit bracht opnieuw de safety car en vervolgens rode vlag naar buiten. Bij de herstart koos iedereen voor de zachte banden. Deze keer maakte Bottas geen zo'n goede start en verloor hij de tweede plaats aan Ricciardo. Raikkonen, die elfde was maar tijdens de safety car erg laat de pits binnenging, over de witte lijn reed en hiervoor vijf seconden straftijd kreeg, schoof op naar de achtste positie.

Bottas kon één ronde later zijn tweede positie terug overnemen, maar raakte niet meer tot in de DRS-zone van Hamilton. Albon kon wel nog Ricciardo's derde plek verschalken en behaalde zo zijn eerste podium in de F1. Raikkonen behield overigens zijn achtste positie, maar werd negende door de straftijd. Ook de andere posities wijzigden niet meer, maar het werd wel een race om niet snel te vergeten.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Toscane 2020

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes2:19:35.060
2.Valtteri BottasMercedes+4.880s
3.Alexander AlbonRed Bull Racing Honda+8.064s
4.Daniel RicciardoRenault+10.417s
5.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+15.650s
6.Lando NorrisMcLaren Renault+18.883s
7.Daniil KvyatScuderia AlphaTauri Honda+21.756s
8.Charles LeclercFerrari+28.345s
9.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+29.770s
10.Sebastian VettelFerrari+29.983s
11.George RussellWilliams Mercedes+32.404s
12.Romain GrosjeanHaas+42.036s
13.Lance StrollRacing Point BWT MercedesDNF
14.Esteban OconRenaultDNF
15.Nicholas LatifiWilliams MercedesDNF
16.Kevin MagnussenHaasDNF
17.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing FerrariDNF
18.Carlos Sainz Jr.McLaren RenaultDNF
19.Max VerstappenRed Bull Racing HondaDNF
20.Pierry GaslyScuderia AlphaTauri HondaDNF



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zondag 13 september 2020.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons