van der Horst

Tours: Alon Day wint finale na thriller – Belgen halen de finish niet

Alon Day - CAAL Racing Toyota Camry
Alon Day - CAAL Racing Toyota Camry
Alon Day heeft zijn vierde overwinning van het seizoen behaald in de CAAL Racing Toyota Camry. De regerende kampioen was de snelste in zijn halve finale en doordat hij een snellere tijd had, mocht de Israëliër op pole starten. Hij gaf die niet meer af, met een overwinning als resultaat. Een opvallende tweede is Nascar-legende Bobby Labonte. Labonte startte van de vierde startrij en klom gestaag op naar de tweede plaats. Romain Ianetta leek op weg naar een vierde plek, maar door een foute keuze van Fréderic Gabillon bij de laatste herstart, kon hij toch het laagste podiumtrapje inpalmen. In het Belgische kamp werd het geen geslaagde race. Terwijl Anthony Kumpen, Marc Goossens en Jerry de Weerdt niet aan de start kwamen, moest Stienes Longin opgeven tijdens de finalerace.
Stienes Longin - PK Carsport Chevrolet
Stienes Longin - PK Carsport Chevrolet
In de eerste halve finale was het wederom Fréderic Gabillon die van start tot finish aan de leiding reed. Achter de Fransman claimde Stienes Longin de tweede stek, voor de Nederlander Loris Hezemans. Bobby Labonte zette Longin in het begin onder druk en geraakte er ook voorbij, maar verloor de controle na de bocht. De Amerikaan kon uiteindelijk verder en eindigde op een vierde plek. De tweede halve finale was een kolfje naar de hand van Alon Day. De Israëliër startte op pole en schoot weg. Even kwam de Zweed Alexander Graff aankloppen maar Day kon zich goed weren en behaalde een mooie overwinning. Derde werd Alexander Sedgwick met zijn Braxx Racing Ford, die klaar geraakt was na het ongeval van Pedro Bonnet in Elite 2.

Bobby Labonte
Bobby Labonte
Omdat Alon Day sneller was in de halve finales dan Fred Gabillon, mocht de Israëliër vertrekken vanaf de oh zo belangrijke binnenkant. Hierdoor kon Day de kop houden van bij de start, met Gabillon in zijn zog. Achter het duo voerde Stienes Longin het peleton aan, maar door een slecht remmanoeuvre schoot de PK Carsport-Chevy naar de buitenkant. Hier profiteerden Loris Hezemans en Bobby Labonte van en viel Longin terug naar P5. Later zou Stienes de pits opzoeken tijdens de eerste safety car-procedure en kwam hij niet meer terug op de baan. Na de herstart schoof Labonte op naar de derde plaats en geraakte zelfs voorbij Gabillon naar P2. Juist voor de laatste ronden kregen we nog een neutralisatie. Daarna zette Gabillon alles op alles en verkoos de buitenkant te nemen. Dat was echter de slechte keuze en hij viel na de herstart terug, om uiteindelijk op P6 te eindigen. Day kreeg het nog warm na de herstart, aangezien Labonte nog kwam dreigen, maar de Israëliër hield stand en kwam als eerste over de meet.

Terwijl de Nascar Whelen Euro Series pas in september terug van start gaat, met de halve finale play-offs in Hockenheim, zal Gabillon toch nog druk hebben deze zomer. Aangezien de Fransman dit weekend afsluit als leider in het klassement bij de Elite 1, mag hij in augustus richting Canada trekken, waar hij zal deelnemen aan de Grand Prix de Trois-Rivières.

--- Uitslag Finale 2 Elite 1 NASCAR Whelen Euro Series Tours 2018 (pdf) ---

Lees ook: Eerste internationale NASCAR uitwisselingsproject is een feit

Foto's: ​NASCAR Whelen Euro Series / Stephane AzemardDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Nascar Whelen Euro Series op zondag 1 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Oval World Challenge.
  • Historic Grand Prix Circuit Zolder

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons