van der Horst

Vijf tips om als beginner ver te geraken in iRacing

Radicals Online Belgium - Radical SR8
Radicals Online Belgium - Radical SR8
Onze aandacht ging de voorbije dagen geregeld naar iRacing. We kregen de kans om met Fabrice Cornelis - nummer één van België - te praten en hadden het ook over wat u kan verwachten als beginner en elk begin is evenwel moeilijk. Maar de jongeman uit Temse is echter ook driving coach en dus de geknipte persoon om de beginnende simpiloten enkele nuttige tips mee te geven.

Materiaal is belangrijk, maar zwaar investeren hoeft nog niet

Fabrice Cornelis
Fabrice Cornelis
Fabrice Cornelis: "Om te starten heb je een stuur en pedalen nodig, al hoef je niet direct zwaar te investeren in materiaal. Door bijvoorbeeld te starten met een Logitech G29, wat ongeveer 200 euro kost, kan je al met succes de eerste stappen zetten in iRacing. Natuurlijk is een computer ook belangrijk, maar ook hier hoef je niet direct veel geld te spenderen. Aangezien iRacing niet al te zware eisen stelt aan je computer, kan je gewoon starten met je eigen laptop, al moet je doorgaans de graphic settings van het spel naar een lager niveau brengen. Als je de smaak te pakken hebt, kan je nog altijd overstappen naar duurder materiaal. Wel aan te raden is werken met een internetconnectie via een netwerkkabel en niet met wifi. Op iRacing bestaat er zoiets als netcode, dat houdt in dat je plotseling kan aangetikt worden tijdens het racen terwijl op jouw beeld de tegenstander nog op respectabele afstand is. Synchronisatieproblemen dus tussen de spelstatus bij verschillende deelnemers en met wifi is dit alleen maar erger."

Oefenen, oefenen, oefenen

FC: "Om snel te worden, is oefenen een logische vereiste. Twee maanden wachten om nog eens het stuur te nemen, is dus niet aan te raden. Elke dag een beetje, laat ons zeggen. Ook zeer slim is oefenen op hetzelfde circuit voor je deelneemt aan een race. Ik hoef dat niet telkens te doen, omdat ik de wagens en de circuits van het platform ken en dus weet waar ik bijvoorbeeld moet remmen. Ik zie echter geregeld beginners die instappen voor een race en dan chaos veroorzaken. Dat is voor andere rijders allesbehalve aangenaam."

Rijlijnen en pauze nemen

Testrace Belcar eRacing Series
Testrace Belcar eRacing Series
FC: "Net als in de Codemasters-games als F1 2019 is er in iRacing een functie om rijlijnen te tonen. Is dat handig? Als debutant natuurlijk wel. Is het aan te raden om het constant te gebruiken? Neen. Hoewel het helpt, ben je veel trager dan wanneer die functie is uitgeschakeld. Het wordt dan te snel een gewoonte en deze afleren betekent dikwijls dat je snel in een grindbak of een muur zal belanden, omdat je brein niet geregistreerd heeft wat je zou moeten doen. In dat opzicht is het ook belangrijk om af en toe een pauze te nemen. Dat hoeft maar een kwartiertje te zijn, maar dan overbelast je jezelf niet. Uiteindelijk heeft simracen ook fysiek aspect, al denken velen van niet."

Zoek een team en maak plezier

FC: "Een hele interessante tip die ik iedereen zou aanraden, is mensen zoeken om een team mee te vormen. De reden hierachter is dat je sneller kunt worden dankzij een teamgenoot. Stel dat je de eerste sector onder de knie hebt, maar veel tijd verliest in de tweede, terwijl jouw teamgenoot net daar de pannen van het dak rijdt. Dat kan je analyseren. Het is mogelijk om als 'toeschouwer' mee te rijden met andere rijders en zo te zien welke lijnen zij volgen in bepaalde bochten. Ook na vier jaar op iRacing doe ik dat nog steeds. Het is tevens belangrijk plezier te beleven. Presteren lukt veel beter als iemand zich ook amuseert."

Wees niet bang om hulp te vragen

Testrace Belcar eRacing Series
Testrace Belcar eRacing Series
FC: "Als beginner moet je niet bang zijn om hulp te vragen aan mensen die hoger geklasseerd zijn. Wij waren ooit allemaal een groentje en ik ben ver geraakt door vragen te stellen. Je kan natuurlijk privélessen volgen, zoals bij ons in de Pure Driving School, maar je kan mij ook gewoon contacteren op verschillende platformen als Facebook, Instagram en zelfs via mail. Ik sta altijd open om beginners verder te helpen met hun vragen."

Om af te sluiten vind je als hulpmiddel een hotlap op Circuit Zolder in de Radical SR8!
 

Foto's: Fabrice CornelisSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Simracing op donderdag 23 april 2020.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons