van der Horst

Vijf tips voor gevorderden in iRacing

Testrace Belcar eRacing Series
Testrace Belcar eRacing Series
Dit weekend is het zover, dan start het allereerste Virtual Belcar Championship. Een maand geleden las u in de aanloop naar de Belcar eRacing Series al vijf tips voor om verder te geraken als beginner. Een maand later en - waarschijnlijk - met een pak meer ervaring in de simulator, kan u binnenkort afscheid nemen van uw rookie-licentie. En dan volgt nu de vraag: hebben we ook een goede raad voor gevorderde deelnemers? Fabrice Cornelis schiet u te hulp.
1. Denken aan beter materiaal
Fabrice Cornelis: "Als u aan degelijk materiaal denkt, raad ik zeker load cell-pedalen aan. Die pedalen zijn ingesteld met sensoren om de remkracht beter te onthouden. Zo kan u zelf ook aan dat gevoel gewoon worden en accurater remmen dan met pakweg met Logitech-pedalen. Als u hoger mikt - dus meer naar een pro-statuut - zou ik bijvoorbeeld ook kijken naar hydraulische pedalen van Simtag. Ze kosten wel meer, maar die kunnen u wel verder helpen om de top te bereiken. Als u meer dan drie dagen per week wil racen, zou ik daarnaast ook investeren in een direct drive wheel. Dat is een motorisch gedeelte gekoppeld aan het stuur en het helpt u echt om nog accurater te rijden en in tegenstelling tot de normale variant heeft het weinig onderhoud nodig."
2. Beperk u tot drie series
G-Drive Racing Eximia - Porsche 911 GT3 Cup
G-Drive Racing Eximia - Porsche 911 GT3 Cup
FC: "Eens u de rookie-series heeft afgewerkt en u wil voor de fun racen, zou ik aanraden om te focussen op maximaal drie series om meer iRating te vergaren. Zo kan u elke wagen beter leren kennen om zo betere resultaten te behalen en sneller te stijgen. Daarnaast ontvangt u ook een geldsom als u acht van de twaalf weken voltooid hebt, hoeveel hangt af van de licentie. Soms zie ik mensen met niet veel ervaring op één dag met tien verschillende wagens rijden, maar wijs is dat niet. Elke wagen is nog altijd anders en zo haalt u gemakkelijk alles door elkaar, zoals rempunten en dergelijke. Als u echt puur op iRating mikt en aanspraak wilt maken op een profstatus, zou ik zelfs maar één serie per seizoen aanraden en elke week daarop focussen. Het grote pluspunt in zo'n geval is dat u slechts aan één setup per week moet werken."
3. Bezoek eens een setup-shop
FC: "Wat setups betreft, zou ik aanraden om een setup-shop te bezoeken. Wat houdt dat in? Bij een setup-shop kunt u in het begin van elke week een setup vinden van een bepaalde wagen in een bepaald kampioenschap, naargelang in welke bolide u rijdt. Hiermee krijgt u ook een soort basis waarmee u verder kan sleutelen om een setup te vinden die perfect bij uw rijstijl past. De betere setups zijn die van Pure Driving School en VRS Coanda, al zal u ongetwijfeld nog meer shops vinden via verschillende forums. Let wel op, dat is niet gratis. Normaal betaalt u tussen 5 en 10 euro, naargelang wat er wordt aangeboden. U kan ook verder gaan en een specifieke setup laten maken met alles erop en eraan, maar dan bent u nog meer geld kwijt."
4. Blijven oefenen, oefenen, oefenen
No Fear Racing - Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport MR
No Fear Racing - Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport MR
FC: "Net zoals ik vorige keer vertelde: oefenen is en blijft de basis van alles. Zeker als u drie verschillende wagens wil besturenn is het echt wel elke week zoeken om het juiste gevoel beet te hebben. Natuurlijk moet u ook gemotiveerd zijn om uzelf te verbeteren en dan vooral zelf ontdekken wat u zelf fout doet. Ik heb al veel mensen gekend die steeds dezelfde fouten maken, maar niet willen inzien wat ze fout doen. Vorige keer heb ik al gezegd om een team te zoeken om dan samen vooruitgang te maken, maar het is ook slim om mensen te zoeken die net iets sneller zijn dan uzelf om van hen te leren. Ook slim is om meerdere herkenningspunten te zoeken op de baan waar u kan remmen, optrekken, enzovoort."
5. Iedereen kan sneller worden
FC: "Misschien wel de belangrijkste raad die ik u kan geven: iedereen kan sneller worden maar vergeet niet dat er bepaalde factoren bij komen kijken. Als u echt goed wil worden, zal er veel tijd in kruipen, maar als de passie en de inzet er is, kan u bereiken wat je wil. Er zijn genoeg mensen met wie ik begonnen ben die in het begin niet snel waren en nu toch uiteindelijk op gelijke hoogte zitten als ik. Dat kan u dus ook bereiken en wie weet racen wij binnenkort tegen of samen met elkaar."


Foto's: Fabrice Cornelis - Koen VanhoenackerSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Simracing op woensdag 20 mei 2020.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons