van der Horst

Volvo Polestar-rijder Fredrik Ekblom: "alles winnen is het uiteindelijke doel"

Frederik Ekblom - Polestar Cyan Racing
Frederik Ekblom - Polestar Cyan Racing
Met Volvo Polestar-rijder Fredrik Ekblom krijgt de WTCC-paddock er een bijzonder ervaren piloot bij. De Zweed die voorheen zijn racepak sleet in onder meer F3000, Indy Car, IMSA, Le Mans en vanzelfsprekend STCC staat dit seizoen met de nieuwe Volvo S60 TC1 voor een geheel nieuwe uitdaging. Hoe kijkt hij daar tegenaan wilden we weten.
Polestar Cyan Racing Volvo S60
Polestar Cyan Racing Volvo S60
Je hebt in zoveel series geracet, hoe groot is die uitdaging voor jou om met Polestar Cyan Racing in het WTCC van start te gaan?

"Dit is iets formidabel. Niet alleen omdat we het over WTCC hebben, het hele opzet waarbij ik ga racen met mensen die ik reeds zo lang ken werkt bijzonder motiverend. Dit project is grotendeels een stap in het onbekende waarbij mijn ervaring me zeker van pas zal komen".

In het verleden reed je reeds WTCC maar dan onder het oude reglement, zijn beide wagens vergelijkbaar?

"Het verschil is veel groter dan ik dacht. De TC1- auto is veel sneller en moeilijker te temmen. Het vergt meer van de rijder om werkelijk snel te gaan en da's best spannend. Het feit dat dit een voortrekker is en ik in STCC met achterwiel aangedreven auto's reed is voor een professionele piloot geen punt."

Hoe voelt het aan om van bij de start van dit project deel uit te maken van het ontwikkelingsprogramma?

"Uniek, dit is precies waar elke piloot van droomt wanneer hij begint te racen. Ik heb reeds een lange carrière achter de rug en zo'n opportuniteit biedt zich maar erg zelden aan. Zeker nu ik samen rijd met Thed Björk die ik reeds van mijn vijftiende ken en samenwerk met teameigenaar Christian Dahl met wie ik karting reed toen ik twaalf was."

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen in dit eerste WTCC-seizoen en naar welke wedstrijd kijk je uit?

"De wagen, de omlopen en hun karakteristieken doorgronden. Een heuse opdracht voor mij en het hele team naast het feit dat we twee betrouwbare en snelle auto's moeten zien af te leveren. Vooral de brede waaier van setup-mogelijkheden die een WTCC-wagen biedt boeit mij. Het is niet alleen leuk, maar het werkt ook bevrijdend in de samenwerking met mijn ingenieur. Qua omloop kijk ik vooral uit naar de race op de Nürburgring. Een sublieme omloop, maar voor ons wordt het extra moeilijk omdat je'r een speciale set-up nodig hebt en we in tegenstelling tot de concurrentie die er vorig jaar reeds aantrad, niet over data beschikken."

Wat zijn jouw verwachtingen voor 2016?

"Moeilijk te zeggen aangezien we nog niet samen met de concurrentie raceten, maar ik zou erg teleurgesteld zijn indien we dit seizoen niet de top vijf haalden. Ik zie ons op het podium staan en zou niet verbaasd zijn mochten we enkele wedstrijden kunnen winnen. Alles winnen is dan ook het uiteindelijke doel van ons WTCC-project."

Bron en foto's: Cyan Polestar Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 24 januari 2016.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons