van der Horst

Waarom een laadpaal thuis verstandig is bij een elektrische auto

Elektrisch laden
Elektrisch laden
Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Dit zien we ook in de racesport, daar krijgt de Formule-E steeds meer een voet aan de grond. Toch zijn er nog steeds veel consumenten en ondernemers terughoudend om afscheid te nemen van de brandstofauto. Vaak hoor je dat mensen vrezen voor te veel rondslomp om de auto te kunnen laden. Maar met een laadpaal thuis hoef je je daar zeker geen zorgen over te maken. Benieuwd naar hoe een laadpaal thuis ervoor zorgt dat je het meeste uit je elektrische auto kan halen? Lees dan snel verder.
  • Dreamdrive

Altijd een volle accu

Bijna niets is zo vervelend als (na bijvoorbeeld een lange dag werken) moeten zoeken naar een openbare laadplek en om vervolgens te wachten tot de auto volledig geladen is. Met een laadpaal thuis heb je hier geen last van. Dan kan je de auto laden wanneer dat het beste uitkomt. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om de auto ’s nachts te laden zodat je de dag altijd start met een volle accu.

Een investering vooraf

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het aanschaffen van een laadpaal vergt een investering vooraf. Kosten laadpaal? Denk hiervoor aan een bedrag tussen de 500 en 1.200 euro. Daarnaast moet de laadpaal ook geïnstalleerd worden. Dit kan je het beste laten doen door een expert omdat zij over de kennis beschikken die nodig is om de installatie soepel te laten verlopen. De gemiddelde kosten van een laadpaalinstallatie liggen tussen de 300 en 2.000 euro. De prijs wordt bepaald door hoeveel werk er verricht moet worden.

Goedkoper per kilometer

Dat elektrisch rijden per kilometer een stuk voordeliger is dan rijden met een brandstofauto is ondertussen algemeen bekend. Zeker nu de brandstofprijzen zo ontzettend schommelen en de prijs per liter nog nooit zo hoog geweest is. Maar wist je dat er ook een verschil is tussen laden bij een openbare laadpaal en een laadpaal thuis? Bij een openbare laadpaal betaal je gauw zo’n 6 cent per kilometer en bij een laadpaal thuis slechts 2 á 4 cent per kilometer. Dat komt doordat je bij een laadpaal thuis slechts het standaardtarief van de energieleverancier betaalt en dat er bij een openbare laadpaal ook andere kosten in rekening gebracht worden (o.a. onderhoud, winst). Dus als de laadpaal eenmaal geïnstalleerd is, kun je enorm besparen per kilometer.

Slim laden

Er zijn veel verschillende laadpalen op de markt beschikbaar die elk over andere functies beschikken. Zo zijn er ‘simpele’ laadpalen die simpelweg alleen laden. Maar zijn er ook diverse slimme functies die je kan laten toevoegen aan de laadpaal. Hierdoor kun je de laadpaal afstemmen met wat jij nodig hebt en haal je altijd het maximale uit je elektrische auto. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor dynamic load balancing, dan houdt de laadpaal rekening het stroomverbruik in de rest van het huis. Hierdoor voorkom je overbelasting. Of je kan ervoor kiezen om de laadpaal aan te sluiten op zonnepanelen, zodat je nog goedkoper (bijna gratis) kan laden. Kortweg, de keuze is reuze.
Ben jij al overtuigd van de voordelen van een laadpaal thuis?

Persbericht DB Online Marketing - Foto: Eveline de Bruin



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Automotive op woensdag 11 augustus 2021.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons