van der Horst

Wat er wijzigt in de Formule E vanaf komend seizoen

Start 2021 Formula E Monaco ePrix
Start 2021 Formula E Monaco ePrix
Na de wereld motorsportraad werden er vrijdag heel wat zaken goedgekeurd voor het komende seizoen van de Formule E. Zo werd de kalender onder de loep genomen, maar daarnaast ook verschillende wijzigingen binnenin het reglement. Verder is er nu ook een nieuwe kwalificatieformat dat een grondige make-over gekregen heeft. Autosport.be somt alles voor u op
Kalender: geen Kaapstad, wel Jakarta
Start 2020 Marrakesh E-Prix
Start 2020 Marrakesh E-Prix
In juli al werd er een voorlopige kalender van vijftien races voorgesteld, waar men onder meer een aantal nieuwe steden voorstelde. Zo werd Kaapstad, Vancouver en (eindelijk) Seoul op de kalender gezet. Drie maanden later ziet deze er al iets anders uit. Zo wordt de eerste stad in het lijstje al geschrapt voor het komende seizoen. In Zuid-Afrika hebben ze nog steeds moeite om de pandemie onder controle te houden en de Formule E besloot daarom al vroegtijdig de race te laten voor wat het is op dit moment. Grootste kanshebber om deze datum over te nemen is Marrakesh, al is dit nog niet bevestigd.

China blijft ondertussen nog steeds een vraagteken of men degelijk naar daar zal trekken, gezien er nog steeds geen gaststad voorgesteld werd en ook de vrije datum tegen het einde van het seizoen is ingevuld. Waar vele landgenoten gehoopt hadden op Eindhoven, zullen we helaas nog een jaartje moeten wachten. In de plaats trekt men naar Jakarta. De Indonesische stad stond eerder ook al op de kalender, maar de wedstrijd moest toen uitgesteld worden omwille van de pandemie. Deze vindt nu plaats op 4 juni.
Nieuwe regels tijdens Full Course Yellow/Safety Car en meer kracht tijdens Aanvalsmodus
2021 Monaco ePrix
2021 Monaco ePrix
Wie de eerste race van Valencia gezien heeft, weet dat de organisatie de wind van voren kreeg nadat er zoveel kilowatt van de batterij af getrokken werd dat maar de helft van de deelnemersde finish bereikte. Om dit te voorkomen heeft men een wijziging doorgevoerd. Zo zal er nu extra tijd toegevoegd worden aan de race per safety car periode of full course yellow die er uitgevoerd wordt. Per minuut dat de wedstrijd geneutraliseerd wordt, komen er 45 seconden bij. Dit kan oplopen tot maximum tien minuten en er wordt geen energie meer weggehaald zoals voorheen.

Ook de Aanvalsmodus krijgt een upgrade. Tot nu toe kregen de rijders bij het wapenen van deze modus een extra van 35 Kw. Dit zal vanaf volgend seizoen gevoelig hoger liggen. Vanaf de openingsrace in Saoedi-Arabië zullen zij tot 250 Kw bijkrijgen, dezelfde kracht waarmee zij de kwalificaties aanvatten.
Nieuwe kwalificatieformat goedgekeurd
Stoffel Vandoorne & António Félix da Costa
Stoffel Vandoorne & António Félix da Costa
Zoals u al eerder kon lezen bij Autosport.be zal er vanaf volgend seizoen dus een nieuwe kwalfiicatieformat doorgevoerd worden. Zo zullen alle piloten eerst in twee groepen verdeeld worden op basis van het kampioenschap (oneven plaatsen in groep 1 en even plaatsen in groep 2) en ze krijgen tien minuten de tijd terwijl ze maar op 220 Kw zullen rondrijden. Opvallend om te counteren dat iedereen wacht tot het einde, moet elke piloot minimum één getimede ronde binnen de eerste vijf minuten van de sessie op de tabellen zetten. Van daaruit krijgen we continu duels tot er slechts twee renners overblijven die het uitvechten om de pole. Dit gebeurt verder op de gebruikelijke 250 Kw. Gezien dit format minstens een kwartier langer gaat duren dan voorheen, zal de eerste vrije training herleid worden tot 30 minuten.
Aangepaste Kalender 2021/22
  • 28-29 januari; Diriyah (twee races)
  • 12 februari: Mexico City
  • 5 maart: TBC
  • 19 maart: Chinese manche te bevestigen
  • 9 april: Rome
  • 30 april: Monaco
  • 14 mei: Berlijn
  • 4 juni: Jakarta
  • 2 juli: Vancouver
  • 16-17 juli: New York (twee races)
  • 30-31 juli: Londen (twee races)
  • 13-14 augustus: Seoul (twee races)
Foto's: Kurt Vanhoenacker - Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 16 oktober 2021.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons