van der Horst

Wat mogen we verwachten van de allereerste Grote Prijs in Rusland? (+ Video)

Nico Rosberg - Mercedes AMG
Nico Rosberg - Mercedes AMG
Voor het eerst in de geschiedenis trekt de Formule 1-karavaan naar Rusland, meer bepaald naar Sochi, waar eerder dit jaar nog de Olympische Winterspelen plaatsvonden. Al in 1983 waren er plannen om in de Sovjet-Unie een Grote Prijs te houden, en ook al trof de EU recent nog strenge sancties tegen Rusland volgend op de gespannen politieke relatie met Oekraïne, lijkt niets de wedstrijd nabij de Zwarte Zee dit weekend nog in de weg te staan.
  • LTF
7c2ce3c8bf588f21153d7c36977ed443dd2bbd31.jpg
Het circuit zelf is van de hand van de Duitse architect Hermann Tilke, die de laatste decennia zowat het monopolie had op het ontwerpen van nieuwe circuits, het ene al geslaagder dan het andere. De baan werd aangelegd op de site van de Olympische Winterspelen en is met zijn bijna 5,9 kilometer de derde langste op de kalender, na Spa en Silverstone. Pirelli kondigde al aan de zachte en mediumbanden mee te brengen voor gebruik op het gloednieuwe asfaltlint.

Na de start zullen de F1-bolides op zondag volgas de eerste bocht kunnen induiken, gevolgd door een recht stuk en een krappe rechterbocht. Die mondt op zijn beurt dan weer uit in een lange doordraaiende bocht naar links, die scherper wordt naar het einde toe. Op het einde van de ronde vinden we overigens ook een opeenvolging van krappe bochten, die hopelijk leiden tot de nodige inhaalmaneuvers. Net als bij veel andere Grote Prijzen, zullen er ook op dit tracé twee DRS-zones zijn, waarbij eentje in de aanloop naar de eerste bocht naar rechts en de tweede aan de overkant van het circuit na bocht 11.

De GP2-simulator van ART Grand Prix
De GP2-simulator van ART Grand Prix
Door de intrede van het digitale tijdperk en simulatoren zijn nieuwe circuits voor een hoogtechnologische sport als de Formule 1 in mindere mate een uitdaging dan vroeger, hoewel het vanzelfsprekend afwachten blijft hoe bijvoorbeeld de banden reageren op het nieuwe asfalt. Ga er evenwel maar van uit dat alle piloten ondertussen al heel wat virtuele rondjes op deze nieuwe baan achter de kiezen hebben. Wie het F1-debuut in Rusland het beste verwerkt, weten we zondag. De kwalificaties en de race staan gepland om 15u plaatselijke tijd, in België kunnen wij deze door het tijdsverschil al volgen vanaf 13u.

In onderstaand filmpje rijden we alvast een virtueel rondje Sochi mee aan boord van de Mercedes van Hamilton:


Foto's: Racing International Photography



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons