van der Horst

WRC: Jacht op Rovanperä

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Met de twintigste editie van de Rally van Sardinië is het wereldkampioenschap dit weekend al toe aan de zesde van dertien manches. Kalle Rovanperä start straks voor het eerst dit seizoen als WK-leider. Bij Thierry Neuville gaan de eerste alarmbelletjes rinkelen.
  • St. Paul
Kalle Rovanperä (Toyota) maakte vorige maand indruk in Portugal. De Fin hees zich op kop van het kampioenschap met een indrukwekkende overwinning en vijf bonuspunten op de Power Stage. De wereldkampioen moet straks wel de baan openen, en in Sardinië is dat geen pretje door de zachte ondergrond. Hij heeft echter al zeventien punten voorsprong op zijn eerste belager en hoeft zich dus geen al te grote zorgen te maken. Rovanperä kan dit weekend ook rekenen op de steun van Sébastien Ogier (Toyota), nog altijd derde in de WK-tussenstand. De Fransman deelt die stek met Elfyn Evans (Toyota) die zijn crash in Portugal nog moet zien uit te wissen. Ogier kan straks de enige rijder worden die vijf keer wint op Sardinië. Nu deelt hij die eretitel met Sébastien Loeb.

De eerste achtervolger op Rovanperä is Ott Tänak (Ford). M-Sport zette de jongste weken een mooi stapje voorwaarts en wordt een te duchten klant. Ook Pierre-Louis Loubet (Ford) moet in staat zijn om mee te vechten. De Cosicaan lag vorig jaar een tijdlang op podiumkoers en eindigde uiteindelijk knap vierde.

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Hyundai heeft iets goed te maken. Gelukkig komen ze op een terrein waar ze al vaak successen boekten, met twee overwinningen van Thierry Neuville (Hyundai) (2016 en 2018), twee van Dani Sordo (Hyundai)(2019 en 2020) en eentje van Tänak (2022), in de jongste zeven edities. Bovendien genieten Neuville, Esapekka Lappi (Hyundai) en Sordo van een uitstekende startplek en moeten ze in groep zien te scoren op vrijdag. Voor zowel Hyundai als Neuville is het al een beetje van moeten. Neuville telt al 30 punten achterstand op Rovanperä. Bij de merken bedraagt het verschil reeds 32 punten. 

Oliver Solberg
Oliver Solberg
In WRC2 is het weer een vol huis met onder meer WRC2-leider Yohan Rossel, Gus Greensmith, Oliver Solberg, Andreas Mikkelsen, Nikolay Gryazin, Teemu Suninen, regerend kampioen Emil Lindholm, Adrien Fourmaux en uiteraard Grégoire Munster.

Sardinië telt ook mee voor Junior WRC en WRC3 waar het uitkijken is naar de prestaties van Tom Rensonnet.

Donderdag is er de shakedown en een showproef in Olbia. Op vrijdag wacht de zwaarste klus met de passagers over Monte Lerno - Sa Conchedda, goed voro 50 km tegen de klok. De wedstrijd eindigt zondagmiddag na negentien proeven met de Power Stage.

Foto: Toyota Gazoo Racing & Hyundai MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 31 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons