van der Horst

WRC: Neuville eerste leider in Sardinië

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville is net zoals in Portugal nu ook de eerste leider van de Rally van Sardinië. Hij won de showproef in Olbia en gaat Takamoto Katsuta en Elfyn Evans vooraf.
Langs de zeelijn in Olbia begonnen de debatten in Sardinië, de vijfde manche van het WRC. Thierry Neuville (Hyundai) deed wat hij zo vaak doet op technische, korte showproeven, namelijk winnen. De Belg klokte ook donderdagochtend al de snelste tijd op de shakedown.

Hij ging maar liefst vier Toyota's vooraf. Takamoto Katsuta (Toyota) eindigde op vijf tienden, Elfyn Evans (Toyota) op zeven tienden en Esapekka Lappi (Toyota) en Kalle Rovanperä (Toyota) op exact één seconde. "We kijken al uit naar de bandenkeuze van morgen", gaf de Belg mee. Die wordt inderdaad cruciaal. De eerste starters kunnen hun zachte banden goed gebruiken om zich staande te houden als veger, maar ze beschikken over amper acht "softs" die ook later dit weekend belangrijk kunnen zijn.

Achter het kwartet Toyota's staat een duo Hyundai's met Ott Tänak (Hyundai) op zes en Dani Sordo (Hyundai) op zeven. Daar nog eens achter vinden we een kwartet Puma's, met Adrien Fourmaux (Ford) op acht, Craig Breen (Ford) op negen, Gus Greensmith (Ford) op tien en Pierre-Louis Loubet (Ford) op elf. De verschillen bleven wel beperkt want alle Rally1-wagens bevinden zich binnen de vijf tellen.

Marco Bulacia won net zoals Neuville de shakedown en de showproef. De Boliviaan ging de Pool Mikolay Marczyk, de Est Georg Linnamaë, de Fin Teemu Suninen en de Rus Nikolay Gryazin voor.

Morgenvroeg, om 7 uur al, start de echte openingsdag, met in totaal acht proeven. De winnaar kennen we zondagmiddag, na 21 kp's.

Foto: Davy Degryse - RIP

 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 2 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons