van der Horst

Neuville geeft iedereen het nakijken in Monte-Carlo

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville is het nagelnieuwe WRC-seizoen begonnen met een klinkende overwinning. In de Monte-Carlo toonde de Belg zich sneller dan de Toyota's van Sébastien Ogier en Elfyn Evans.
  • Oeste Kart
Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Op de voorlaatste proef haalde Thierry Neuville (Hyundai) nog eens fors uit en pakte hij zijn derde beste tijd op zondag, zijn zesde al op zeven proeven en zijn vijfde na elkaar. Enkel op vrijdag had de Belg het moeilijk in wisselende omstandigheden. Neuville ging de laatste proef in met 11.1 seconden voorsprong op Elfyn Evans (Toyota) die geen reden kon geven voor zijn mindere tijden. Sébastien Ogier (Toyota) volgde op 12.6 seconden. 

Thierry Neuville redde het, ondanks een gebroken velg. De Belg pakte zelfs nog de volle vijf punten op de Power Stage en pakte daarmee de perfecte 30 op 30. Sébastien Ogier pakte in extremis nog de tweede plek af van Evans in zijn poging om de Power Stage nog te pakken. De Brit zakte van 1 naar 3 op de slotdag. "Het is toch een kleine teleurstelling, al ken ik de reden niet precies", aldus Evans. 

Sébastien Ogier - Toyota WRC
Sébastien Ogier - Toyota WRC
Esapekka Lappi (M-Sport) besluit zijn debuut met de Ford Fiesta WRC als vierde, weliswaar op dik drie minuten van het koptrio. Kalle Rovanperä (Toyota) scoort bij zijn debuut meteen een notering in de top vijf, wat toch wel opmerkelijk is voor de 19-jarige Fin. Beide Finnen profiteerden van een slechte beurt van Sébastien Loeb (Hyundai) die even van de baan schoof. De Fransman maakte ook een verkeerde bandenkeuze door te kiezen voor vijf superzachte banden, terwijl de rest minstens één zachte band mee had. Loeb moest dus vrede nemen met een zesde stek.

Takamoto Katsuta (Toyota) zet het jaar in met een degelijke zevende plaats, terwijl Teemu Suninen (M-Sport) zich in het slot nog naar een achtste stek knokte, na zijn vroege opgave op donderdag.

Grégoire Munster - Skoda Fabia
Grégoire Munster - Skoda Fabia
Eric Camilli wint WRC3 en is eerste R5 op een negende stek algemeen. Mads Ostberg begint het seizoen met winst in WRC2 en besluit als tiende. Grégoire Munster is eerste niet-Citroën in klasse R5, en mag huiswaarts met een voortreffelijke 14de plaats algemeen. Noteren we nog de podiumstek in WRC2 van Renaud Jamoul, naast Adrien Fourmaux.

De volgende manche is binnen drie weken, als die al plaatsvindt. Om de Rally van Zweden te laten doorgaan zijn er de komende weken vriestemperaturen nodig, en als het even kan, wat sneeuw. De komende dagen zijn er wel enkele vriesdagen aangekondigd, met neerslag. Anders gaan we meteen naar Mexico, halfweg maart.

Foto: Hyundai Motorsport, Toyota Gazoo, Grégoire Munster - BMASchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 26 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons