van der Horst

WRC: Ogier neemt optie op winst, Neuville houdt vol

Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier heeft een stapje gezet richting een negende zege in de 90ste Rally van Monte-Carlo. De wereldkampioen sloeg een slag in de slotproef en zet Sébastien Loeb op ruim twintig seconden. Thierry Neuville zit nog in koers met een gehavende Hyundai.
De laatste proef van de dag heeft net zoals tijdens de eerste run deze voormiddag zijn werk gedaan. Richting Thoard moesten de rijders enkele kilometers sneeuw en ijs trotseren, en dat zorgde voor de nodige animo.

Sébastien Loeb - Ford Puma Rally1
Sébastien Loeb - Ford Puma Rally1
Sébastien Loeb (Ford) probeerde Sébastien Ogier (Toyota) kort voor de start te verschalken. De recordkampioen had nagelbanden mee in de koffer, maar hij monteerde die niet en ging de baan op met vier zachte banden. "We hebben iets geprobeerd, maar Ogier heeft het gezien", aldus Loeb. "Ik zag de keuze van Loeb en besliste op het laatste moment om dezelfde keuze te nemen", vertelt Ogier. Ook Ogier had nog sneeuwbanden mee, zonder nagels weliswaar, maar de wereldkampioen besloot het risico te beperken en hetzelfde te kiezen als Loeb. Een goede zaak voor de man uit Gap, achteraf gezien, want Ogier deelde een tik uit van ruim zestien seconden en zet Loeb nu op 21.1 seconden. "Het is een beetje veel nu", weet Loeb.

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
De beste bandenkeuze bleek nochtans de sneeuwband, want Kalle Rovanperä (Toyota) zette de snelste tijd neer. Craig Breen (Ford) valt niet meer aan en lijkt zich neer te leggen bij zijn derde plaats. Voor het kampioenschap een goede zaak want hij is de eerste kampioenschapsrijder, voor Rovanperä die zich helemaal heeft herpakt na die moeilijke eerste proeven. Gus Greensmith (Ford) is ondanks alle problemen opgeklommen naar plaats vijf. Hij profiteert uiteraard van de problemen bij Thierry Neuville (Hyundai) en een fout van Takamoto Katsuta (Toyota) die een kwartier verloor in een gracht. Neuville blijft na een dag vol problemen als bij wonder in de top zes.

In WRC2 blijft Andreas Mikkelsen (Skoda) leider. Grégoire Munster (Hyundai) staat inmiddels op het podium in WRC2 en is zelfs negende algemeen. Freddy Loix (Skoda) zet zijn remonte verder na zijn lekke band gisteren en heeft uitzicht op een plaats in de top 20.

Foto: Toyota Gazoo Racing, M-SportDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 22 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons