van der Horst

Rally Zweden: Ogier leider na eerste dag – Neuville kent pech

Sébastien Ogier-Julien Ingrassia - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier-Julien Ingrassia - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier besluit de eerste wedstrijddag van de Rally van Zweden, de tweede manche van het WRC, als leider. De Franse wereldkampioen nam vrijdagmiddag na een perfecte ochtendlus zelfs nog iets meer voorsprong, dankzij een foutje van Andreas Mikkelsen en de opgave van Kris Meeke. Hayden Paddon is de verrassende tweede in zijn Hyundai i20 WRC.
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
De drie ochtendproeven moesten deze middag nog eens overgedaan worden. Rond de middag begon het te sneeuwen boven de rallywegen in Zweden en Noorwegen. De latere starters genoten een klein voordeel omdat de lijnen voor hen werden uitgetekend.

Na een turbulent eind van de ochtendlus, begon ook de tweede boucle geanimeerd.



Andreas Mikkelsen / Ola Floene - VW Polo R WRC
Andreas Mikkelsen / Ola Floene - VW Polo R WRC
Andreas Mikkelsen ging in de fout en zakte van plaats twee naar zeven. Ook Ogier had het moeilijk en klokte slechts een vierde tijd waardoor het volledige podium werd bezet door niet-Volkswagens. Craig Breen imponeerde met een derde chrono, Hayden Paddon met een tweede. Kris Meeke zette een knaltijd neer en nam de tweede plaats in het algemeen klassement, maar op de volgende proef ging het mis. De Brit raakte een losgekomen steen waardoor een wiel afbrak. Hij moest de DS3 WRC aan de kant zetten.


Duiveltje

Hayden Paddon - Hyundai i20 WRC
Hayden Paddon - Hyundai i20 WRC
Het was Hayden Paddon die als een duiveltje uit een doosje de tweede plaats overnam met een besttijd. De Nieuw-Zeelander in loondienst van Hyundai zette nog een tweede besttijd neer op de slotproef en volgt nu op 26.9 van Ogier.

Nog meer verrassingen want ook Ford kende een uitstekende namiddag. Mads Østberg zette met een regelmatige prestatie een Fiesta op het virtuele podium op slechts zeven seconden van Paddon.


Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Het belooft een spannende strijd te worden voor dat podium, want Ott Tänak is vierde op amper 1.1 van Østberg. Dani Sordo volgt op zijn beurt op 3.4 van Tänak en ook Mikkelsen, die nog kon opklimmen naar stek zes, ligt op de loer op 3.8 van Sordo.

De ouwe Henning Solberg staat voorlopig achtste met een uitstekende vierde tijd op de vijfde proef van de dag. Hij verloor op het einde wel een minuut toen de motor plots afsloeg. De Noor gaat de jongeren Craig Breen en Eric Camilli vooraf. Camilli toonde veel progressie deze middag en ook Breen verraste met een knappe derde tijd op Svullrya.

Mads Östberg - Ford Fiesta RS WRC
Mads Östberg - Ford Fiesta RS WRC
Thierry Neuville zakte deze middag helemaal weg in het klassement door transmissieproblemen. De Belg kon wel uitrijden. “Dit maakt deel uit van het spel. Het leven kan hard zijn. Het is alsof ik mee doe in een tweewielaangedreven competitie. Ik raak eraan gewend”, aldus Neuville die daarmee nog eens verwijst naar zijn problemen in Monte Carlo. Jari-Matti Latvala kende soortgelijke problemen. Hij moest de strijd in het slot nog staken met een gebroken ophanging.

In WRC2 blijft het enorm spannend. Elfyn Evans kon zich na een zorgeloze middag opnieuw op kop zetten. Fredrik Ahlin kende wat problemen met het gaspedaal en zakte naar stek twee op 17 tellen van de leider. Anders Grondal zorgt voor een volledige Ford-podium. De Skoda’s van Pontus Tidemand en Esapekka Lappi vielen terug. Tidemand kende mechanische problemen en is nu vierde. Lappi stak even vast in een gracht en verloor veel tijd. Een zieke Emil Bergkvist staat voorlopig vijfde met de DS3 van J-Motorsport.

Foto's: Willy Weyens - RIP Ferraro



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 12 februari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons