van der Horst

Rally Zweden: Ogier schaatst naar leiding - Transmissieproblemen voor Neuville

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier is vrijdagochtend het best uit de startblokken geschoten in de Rally van Zweden, de tweede manche van het wereldkampioenschap rally. De Volkswagen-rijder leidt voor teamgenoot Andreas Mikkelsen en Kris Meeke. Ogier heeft toch enige zorgen, want hij ging op de slotproef van de ochtendlus even van de weg en liep wat schade op aan zijn Volkswagen.
  • LTF
Zelden werd er naar aanloop van de Rally van Zweden meer geschreven dan nu. Het weer eiste, en eist nog altijd, een hoofdrol op in Scandinavië. Een afgelasting hing zelfs even in de lucht, maar de organisatie werkte hard om de rally toch te laten doorgaan. Het vrijdagprogramma werd op Kirkenaer na gerespecteerd; hoe het zaterdag en zondag zal verlopen is nog een groot vraagteken.

Bij de start van de eerste proef (de showproef in Karlstad op donderdagavond werd geschrapt) was er nog even verwarring toen een bericht verspreid raakte dat Torsby 1 geannuleerd zou worden. Dat werd later rechtgezet.

Ogier nam meteen de leiding op de openingsproef en klokte daarna nog twee besttijden. De Franse wereldkampioen is vanzelfsprekend leider na drie proeven. Zijn teamgenoot Mikkelsen is weer de regelmaat zelve met twee tweede tijden. De Noor volgt na de ochtendlus op 24.2 seconden. Beide kenden wat problemen op de slotproef door een grote waterplas en gingen allebei van de weg. Het stuurhuis op de Polo van Ogier zou gebogen zijn.

Thierry Neuville leek op de weg om de ochtend als derde af te sluiten, maar hij kreeg op diezelfde proef af te rekenen met transmissieproblemen. Onze landgenoot staat voorlopig tiende; het is nog afwachten of Neuville de nodige herstellingen kan doen. Eerder op de dag kreeg Jari-Matti Latvala ook al af te rekenen met soortgelijke problemen. Zowel voor Neuville, als voor Latvala wordt het een hele klus om nog punten te scoren dit weekend.

Voor de derde plaats is er een mooi gevecht aan de gang tussen Kris Meeke, Dani Sordo, Mads Østberg en Ott Tänak. Kris Meeke is voorlopig in het voordeel met zijn Citroën. Hij staat derde op 28.3 van Ogier. De Brit klaagt dat hij constant het verse ijs moet opzoeken om grip te vinden en zo niet de ideale lijnen kan rijden. Dani Sordo staat voorlopig vierde. De Spanjaard werd vanmorgen even opgeschrikt toen het lampje van de watertemperatuur op de Hyundai i20 ging branden. Mads Østberg is voorlopig beste Ford-rijder dankzij een mooie derde tijd op SS4, waarmee hij nog net Ott Tänak vooraf ging in de algemene stand. Tänak staat nu zesde. Het kwartet zit binnen de tien seconden.

Hayden Paddon moet voorlopig vrede nemen met een zevende plaats, voor Henning Solberg en Craig Breen die zijn debuut maakt met de DS3 WRC.

In de R5-klasse is inmiddels een titanenstrijd aan de gang. De Zweed Fredrik Ahlin is voorlopig de sterkste in zijn Ford Fiesta R5, maar hij heeft amper een halve seconde voorsprong op merkgenoot Elfyn Evans. Pontus Tidemand is eerste Skoda en volgt op vier seconden. Anders Grondal (Fiesta R5) en Esapekka Lappi (Fabia R5) vervolledigen de top vijf in WRC2. Tussen Grondal en Lappi hangt ook nog Teemu Suninen in een Fabia R5, maar hij rijdt niet in WRC2.

Foto: Volkswagen



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 12 februari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons