van der Horst

Zweden: Suninen redt nipt zijn leidersplaats

Teemu Suninen : Ford Fiesta WRC
Teemu Suninen : Ford Fiesta WRC
Teemu Suninen is de verrassende leider na de openingsdag in de Rally van Zweden, manche twee van het WRC-seizoen. Na een onwaarschijnlijk slot heeft hij een nipte voorsprong op Ott Tänak. Thierry Neuville legt voorlopig beslag op plaats zeven, maar mikt nog op het podium.
  • Powerkit.shop
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Een gekke middag. Dat werd het in Zweden. De omstandigheden waren een pak slechter dan deze ochtend en de sporen van de ochtendlus eisten hun tol, waardoor het parcours herschapen werd in een soort smalspoor met sneeuwpap eromheen. Helse condities voor de openers en dat bleek snel. Thierry Neuville (Hyundai i20) ging tot twee keer toe in de fout en verloor zeker 20 seconden. Sébastien Ogier (Citroën C3) verging het nog erger, want hij dook een dikke sneeuwmuur in. De Fransman geraakte er wel nog uit, maar zag meer heil in een dagopgave en trok meteen naar het servicepark.

Ondertussen ging de strijd om de kop tussen Teemu Suninen (Ford Fiesta) en Toyota's van Jari-Matti Latvala en een foutloze Ott Tänak, terwijl Thierry Neuville - opener na de opgave van Ogier - verder wegzakte in de stand.

Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC
Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC
De slotproef van de dag Torsby zorgde opnieuw voor heel wat zottigheden. Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris) ging ook in de fout en reed zich, net als Ogier, hopeloos vast in de sneeuw. Het is al de tweede keer in enkele jaren tijd dat Latvala een goed resultaat verspeelt op deze proef - die zondag overigens ook zal dienen als Power Stage.  Daardoor leek Teemu Suninen (Ford Fiesta) soeverein leider te blijven, maar dan gingen zijn lichten aan het dansen waardoor de Fin de seconden zag voorbij tikken. Hij verloor flink wat tijd, maar hield twee seconden rond over op Tänak. Andreas Mikkelsen (Hyundai i20) rukte op regelmaat op tot op het virtuele podium.

Kris Meeke - Toyota Yaris WRC
Kris Meeke - Toyota Yaris WRC
Voor Neuville was er nog goed nieuws in het slot. Hij ging nog voorbij Kris Meeke (Toyota Yaris) wat hem een betere startpositie geeft voor morgen. Sébastien Loeb (Hyundai i20) staat net voor hem. Loeb zou straftijd kunnen nemen, maar verliest dan meteen twee plaatsen. Dat alles speelt zich wel af 50 seconden achter de leider.

Suninen dus op één, gevolgd door Tänak op 2 seconden. Mikkelsen is derde op 17.8 seconden. De grootste verliezer van de ochtend, Elfyn Evans (Ford Fiesta), staat plots vierde op 28.6 seconden. Esapekka Lappi (Citroën C3), die net als Evans een moeilijke ochtend beleefde, is vijfde op 42 tellen. Loeb, Neuville en Meeke zitten dus op 50 seconden. 

In WRC2 Pro leidt Mads Ostberg (Citroen C3) de dans. Kalle Rovanperä (Skoda Fabia) is inmiddels opnieuw tweede na een stevige fout vanochtend. Wel opvallend: Ostberg is pas vierde in R5 want Ole-Christain Veiby (VW Polo), Johan Kristofferson (VW Polo) en Jari Huttunen (Skoda Fabia) gaan de Noor vooraf in WRC2. Ostberg volgt bij de R5-wagens op 45 seconden van Veiby.

Foto's: MS-RT, Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo Racing WRCSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 15 februari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Powercars

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons