van der Horst

WRC: Tänak schaatst nulscore weg met veertiende zege

Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak heeft zondag de Arctic Rally, de tweede rally van het wereldkampioenschap, op zijn naam geschreven. De Est veegt met zijn veertiende WRC-zege de nulscore van de Monte-Carlo meteen weg. Thierry Neuville moest nipt de duimen leggen voor de tweede stek. Kalle Rovanperä hield namelijk stand en wordt ook de nieuwe leider in het WK, als 20-jarige snaak!
  • VR Racing
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris
Op de afsluitende Power Stage stonden nog enkele dingen op het spel. Uiteraard de strijd om de bonuspunten, maar Thierry Neuville (Hyundai) en Kalle Rovanperä (Toyota) streden nog om plaats twee. Craig Breen (Hyundai) en Elfyn Evans (Toyota) deden hetzelfde voor plaats vier. Ook niet onbelangrijk in de strijd om de merkenpunten.

Dat het gevaar tot in de laatste bocht op de loer lag, bleek al snel. Pierre-Louis Loubet (Hyundai) ging in de laatste bocht nog van de baan, maar kon zijn weg verderzetten. "We hadden een motorprobleem en ik was aan het kijken naar het dashboard", aldus de jonge Corsicaan. Sébastien Ogier (Toyota) zette de richttijd in zijn jacht op enkele puntjes troost, maar zijn tijd verdween nog van de tabellen.

Ott Tänak (Hyundai) probeerde nog enkele punten te pakken op de Power Stage maar de meeste punten bleken al snel verdeeld. De Est scoort wel 27 punten, waarmee hij zich terug in de strijd om de titel knokt.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Kalle Rovanperä (Toyota) besloot met een perfecte proef. De jonge Fin ging enkele tienden onder de tijd van Craig Breen en vooral van Thierry Neuville (Hyundai) en redde zo zijn tweede stek. Hij graait ook de volle buit mee op de Power Stage en leidt zo het wereldkampioenschap, al 20-jarige jonkie. "Het was een goed weekend. We mogen niet vergeten dat we vrijdag als derde de baan op moesten", aldus Neuville.

Craig Breen (Hyundai) redde op overtuigende manier zijn vierde stek. De Ier ging een pak sneller dan Elfyn Evans (Toyota) die een matige slotproef reed en wellicht met de punten in zijn hoofd zat. Breen zorgt ook voor mooie punten voor het Hyundaikamp.

Oliver Solberg (Hyundai) leek op weg naar een weergaloze zesde plaats, maar ging in het slot nog in de fout en verloor een twintigtal seconden. Genoeg voor Takamoto Katsuta (Toyota) om nog een plaatsje op te schuiven en te besluiten op een zesde stek. De Japanner eindigt voor de tweede keer op rij flink in de punten en toont een pak progressie. Het verschil tussen beide bedroeg uiteindelijk amper 1.2 seconden. Daarachter de Fords van Teemu Suninen die nooit in het stuk voorkwam en Gus Greensmith die er opnieuw een prestatie op nahoudt die even bleek is als zijn haar.

In WRC2 ging de zege naar Esapekka Lappi die daarmee nog maar eens zijn snelheid bewijst. Andreas Mikkelsen pakt de tweede plaats, Nikolay Grayzin de derde. In WRC3 ging de zege nipt naar Teemu Asunmaa. Ook PJM Cracco is weg naar de finish, nadat hij gisteren moest opgeven met mechanische problemen.

Kalle Rovanperä mag binnen twee maanden als WK-leider naar Kroatië, de volgende WRC-manche. De Fin telt 39 punten, Thierry Neuville telt er nu 35. Elfyn Evans en Sébastien Ogier volgen met 31 punten. Tänak volgt met 27 punten. Bij de merken telt Toyota 88 punten, Hyundai 77.

Foto: Toyota Gazoo en Hyundai MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 28 februari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Arctic Rally.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons