van der Horst

Toyota stelt nieuw trio voor

Sebastien Ogier - Ott Tänak
Sebastien Ogier - Ott Tänak
Toyota zorgt voor een drastische verandering in de line-up. Geen Jari-Matti Latvala en geen Kris Meeke, maar wel Sébastien Ogier, Elfyn Evans en Kalle Rovanperä. Het vertrek van Ott Tänak was al gekend.
  • Dreamdrive
"De mix van snelheid, ervaring en jeugd!". Zo opent, kort samengevat, het persbericht dat Toyota Gazoo Racing woensdag de wereld instuurde. De geruchten waren er al, maar niemand die echt geloofde dat van de line-up van dit jaar niemand aan boord zou worden gehouden bij TGR. Jari-Matti Latvala en Kris Meeke zijn einde carrière bij Toyota.

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak legde een klein bommetje onder het WRC-kampioenschap. Zijn vertrek naar Hyundai zorgde voor een vacature bij Toyota en het was al snel duidelijk dat die zou ingevuld worden door zesvoudig kampioen Sébastien Ogier. Op zijn beurt besloot Citroën de stekker uit het WRC-programa te trekken nu het merk haar spits kwijtspeelde op de 'mercato'. Maar ook Toyota zelf zorgt voor een grote ommekeer door Jari-Matti Latvala te bedanken voor bewezen diensten. De nog altijd maar 34-jarige Fin reed ruim een decennia in loondienst in het WRC en zette met 18 overwinningen zijn stempel op het jongste decennium. Latvala zorgde in Zweden 2017 voor de eerste zege voor Toyota na hun terugkeer in het WRC. Kris Meeke heeft er een kortere WRC-carrière op zitten, maar gaf het kampioenschap veel kleur door zijn excentrieke stijl. Meeke boekte vijf overwinningen bij Citroën. Toyota kon hij geen zege schenken.

Dat Ogier naar Toyota zou gaan, was al duidelijk door de communicatie van Citroën die de jongste weken vaak nogal ongelukkig was. De Fransman zou volgend jaar een einde breien aan zijn carrière. Hij krijgt twee nieuwe teamgenoten naast zich. Mogelijk komt er dus volgend jaar opnieuw een zitje vrij, tenzij Ogier op zijn stappen terugkomt.

Elfyn Evans krijgt nu de kans bij Toyota om zijn talent volledig te ontplooien. De Welshman is een product van M-Sport en Malcolm Wilson en komt voor het eerst in een andere omgeving terecht. De Brit bewees in het verleden heel snel te zijn, maar kende vaak wat ongeluk, zoals in Corsica dit jaar. Hij was ook een aantal maanden buiten strijd door een rugletsel.

Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä
Dat er ook plaats zou zijn voor Kalle Rovanperä was zonneklaar, al deed Tommi Mäkinen wel zijn uiterste best om dat te ontkennen de jongste maanden. De Finse WRC2-kampioen is nog maar 19 jaar. Mäkinen zag een jaartje rijping bij Skoda wel nog zitten, maar kreeg met het vertrek van Tänak een mooie opportuniteit om de 'zoon van' toch al te laten doorstromen. 

Topman Akio Toyoda bedankt zijn drie rijders van dit jaar uitvoerig in een vaak emotioneel betoog, waarbij hij zelfs even aanhaalt dat de terugkeer van Toyota te danken is aan Jari-Matti Latvala.

Latvala en Meeke moeten dus op zoek naar een nieuwe thuis. Voor Meeke lijkt het eerder einde carrière op het hoogste niveau. "Het zal met Toyota zijn, of niets", liet hij optekenen in Catalunya. Ook voor Latvala, vaak te wisselvallig, wordt het moeilijk, want ook Esapekka Lappi zoekt nog onderdak, net zoals een setje Hyundai-rijders zoals Craig Breen en Andreas Mikkelsen. Of er plaats is bij Ford, moet nog blijken. Er is sprake dat M-Sport het zou houden bij één wagen voor Teemu Suninen. Wie het ook wordt naast de Fin, zal geld in het schuifje moeten brengen.

Lees ook: Tänak officieel naar Hyundai

Foto: Sandro Delaere - Red Bull Pool - Skoda MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 27 november 2019.
  • Powercars

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons