van der Horst

WRC: Zwarte rand rond Rally van Kroatië

Craig Breen - Hyundai i20 WRC
Craig Breen - Hyundai i20 WRC
Met de Rally van Kroatië staat dit weekend de vierde manche van het WRC op het programma. Deze wordt echter volledig overschaduwd door het overlijden van de Craig Breen, die dit weekend deel ging uitmaken van het Hyundai-team. Wie ook met de overwinning gaat lopen, een winnaar zal er niet zijn zondagmiddag.
  • De Swert Opticiens
Vandaag, dinsdag, werd Craig Breen ten grave gedragen. De Ier overleed vorige week na een tragisch ongeval tijdens een testsessie in Kroatië. Hij liet de hele rallywereld in diepe rouw. Hyundai overwoog zelfs even niet aan de start te komen, maar zag er alsnog een ultiem eerbetoon in. De wagens zullen dan ook de Ierse vlag dragen.

Of Thierry Neuville en Esapekka Lappi er met hun gedachten gaan bij zijn, is maar de vraag. Sowieso zal hun teamgenoot dit weekend met hen meerijden en ongetwijfeld willen de Belg en de Fin zorgen voor het gepaste eerbetoon. Een overwinning zou de ultieme gift zijn, en uiteraard zullen ze hun prestatie, ongeacht hun plaats in het klassement opdragen aan hun vriend.

Maar dat zullen ze bij Toyota, komende weekend met WK-leider Sébastien Ogier, wereldkampioen Kalle Rovanperä, Elfyn Evans en Takamoto Katsuta, en M-Sport, met Ott Tänak en Pierre-Louis Loubet ongetwijfeld ook doen.

In WRC2 nemen een pak toppers deel met onder meer Oliver Solberg, Yohan Rossel, oud-teamgenoten van Breen Gus Greensmith en Adrien Fourmaux en Grégoire Munster. De rally telt ook voor WRC3, met onder meer Tom Rensonnet aan de start, en het juniorkampioenschap.

De rally start vrijdag en duurt tot zondagmiddag. Er moeten twintig klassementsproeven worden afgewerkt, goed voor 300 kilometer tegen de klok. Maar dit alles is uiteraard geheel relatief, en staat in schril contrast met het gevoel waarbij de manche doorgaat. Dit weekend zijn er geen merken of concurrenten, enkel lotgenoten met een zwaar hart.

Foto: Davy Degryse - RIP



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 18 april 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kroatië.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons