van der Horst

Zweden: Driestrijd zet zich verder op sneeuw

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Komend weekend staat met de Rally van Zweden de tweede manche van het WRC-seizoen op het programma. Een unieke rally op de kalender, want het is de enige rally die volledig in de sneeuw wordt afgewerkt (als er ligt uiteraard). De driestrijd die zich in de Monte-Carlo ontpopte tussen Sébastien Ogier, Thierry Neuville en Ott Tänak krijgt zeker een vervolg op Zweedse bodem.
"We moeten nu tenminste de weg niet openen in Zweden." Dat was zowat het eerste dat Thierry Neuville zich liet ontvallen nadat Sébastien Ogier de Belg net had afgetroefd op de Power Stage in de Monte-Carlo en zo met de overwinning aan de haal ging. Neuville herinnert zich duidelijk nog de editie van vorig jaar toen de omstandigheden in Zweden in het nadeel waren van Ogier. De Fransman verloor op vrijdag veel tijd waardoor hij ook op zaterdag en zondag vroeg de baan op moest. Ogier raakte niet verder dan de tiende plaats. Neuville pakte de overwinning.

Het is nog niet duidelijk of Ogier opnieuw nadeel zal ondervinden door als eerste de baan op te moeten. Ogier won trouwens al twee keer de manche als WK-leider, dus openen hoeft niet altijd een nadeel te zijn. Het enige nadeel waar hij nu al zeker van is, is de spoorvorming tijdens de tweede lus. Tijdens de eerste lus klieven de mindere goden en vooral de historics een smaller spoor in de ijslaag, wat voor de eerste rijders in de middaglus doorgaans wel wat problemen oplevert.

Als de omstandigheden moeilijk zijn, kunnen latere starters zeker profiteren, zoals de Toyota's van Ott Tänak, Jari-Matti Latvala, toe aan zijn 197ste WRC-manche, en Kris Meeke. Maar ook Hyundai-rijders Sébastien Loeb en Andreas Mikkelsen en zéker Citroënrijder Esapekka Lappi kunnen hun voordeel doen. Bij M-Sport moeten Elfyn Evans, Teemu Suninen en Pontus Tidemand in eerste instantie op zoek gaan naar eerherstel na een moeilijke Monte-Carlo.

Lees ook: Latvala pakt record met 197 WRC-start

Het is ook uitkijken naar enkele opvallende namen op de lijst zoals Marcus Grönholm die een vierde Toyota zal besturen of Janne Tuohino die een Ford Fiesta WRC inzet. Er komt trouwens nog een vijfde Fiesta aan de start, die van Lorenzo Bertelli die een kleine comeback maakt.

Er staan negentien proeven op het programma, goed voor 316 wedstrijdkilometers. Donderdagochtend trapt de shakedown de rally op gang. 's Avonds staat de traditionele showproef in Karlstad op het programma. De rally eindigt zondagmiddag met de Power Stage op Torsby.

Foto: Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 13 februari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons