van der Horst

Zweden: Latvala pakt record met 197ste WRC-start

Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC
Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC
Jari-Matti Latvala is nu al zeker dat hij straks een uniek record pakt. De nog altijd maar 33-jarige Fin staat in Zweden voor de 197ste keer aan de start van een WRC-wedstrijd. Hij gaat Carlos Sainz voorbij wiens teller dus bleef steken op 196.
Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Latvala debuteerde op 17-jarige leeftijd in het WRC, namelijk in de Rally van Groot-Brittannië van 2002 waar hij na 17 proeven 17de algemeen werd in een Mitsubishi Lancer. In 2007 nam hij voor het eerst echt deel aan een volledig kampioenschap als fabrieksrijder bij M-Sport, het merk dat hij trouw zou blijven tot 2013 en die hem één vice-titel opleverde.

Lees ook: Zweden: Driestrijd zet zich verder op sneeuw

Zijn beste jaren moesten dan nog komen. De Fin werd twee keer vice-wereldkampioen bij Volkswagen, in 2014 en 2015. Hij komt sinds 2017 uit voor Toyota Gazoo Racing nadat Volkswagen de stekker uit hun WRC-programma trok. De Fin werd lang aanzien als een potentiële wereldkampioen, maar bleek vaak mentaal te kwetsbaar en liet zich nu en dan wel eens betrappen op een foutje. Latvala boekte in zijn carrière al 18 overwinningen.

Neuville versus Latvala
Neuville versus Latvala
Of hij ooit nog wereldkampioen zal worden, zal moeten blijken, maar van één record is hij al zeker. Geen enkele rijder reed meer WRC-manches dan Latvala. De Fin staat donderdag aan de start van zijn 197ste WRC-rally. Carlos Sainz telt er 196. Petter Solberg 189 en Sébastien Loeb 173 maar zijn teller loopt ook nog. Sébastien Ogier staat inmiddels op 137 deelnames. Thierry Neuville viert in Mexico zijn honderdste WRC-start!

Foto: Toyota Gazoo Racing & RIP Ferraro & Volkswagen MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 13 februari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons