van der Horst

Zandvoort: Mooie zege voor Enzo Ide en René Rast in de WRT Audi

Enzo Ide - Rene Rast
Enzo Ide - Rene Rast
Het Belgian Audi Club Team WRT kwam deze middag als winnaar uit de bus op het Circuit Park Zandvoort na alweer een spannende wedstrijd. Enzo Ide nam een goede start en gaf de #2 Audi halverwege in derde positie over aan zijn Duitse teamcollega René Rast. De verplichte pitstop liep echter compleet verkeerd voor leider Jeroen Bleekemolen en een schitterende inhaalactie van Rast op kampioenschapsleider Maximilian Buhk bezorgde het Belgische team de zege.
  • St. Paul
Crash bij de start
Crash bij de start
De start verliep allesbehalve vlekkeloos; de #3 Audi met Roman Rusinov aan het stuur voerde nog op het rechte stuk een uitwijkmaneuver uit waarbij hij de #60 McLaren van Fabio Onidi in de vangrail torpedeerde. De Bhaitech-wagen beschadigde door de klap die vangrail en belandde ook nog eens in de grindbak van de Tarzanbocht, voldoende reden voor de koersdirectie om meteen de safety car uit te sturen.

Podium Main Race Zandvoort
Podium Main Race Zandvoort
De Lamborghini van Proczyk behield wel de leiding bij de herstart maar bij de pitstop had het Grasser Racing Team de grootste moeite om het rechterachterwiel los te krijgen. Jeroen Bleekemolen, die de auto overnam, zag meteen op tegen een inhaalrace op zijn thuiscircuit. Hij ging echter iets te gretig op het gas en spinde met de Italiaanse bolide halverwege zijn eerste ronde waardoor het tijdsverlies nog wat opliep.

c336d14ca4628b43f7de53fc25c5a8e1ba7d3caa.jpg
Net als tijdens de kwalificatierace trok er opeens een regenbui over Zandvoort, deze was echter korter dan de dag ervoor en viel pas bij het sluiten van het pitstop window. De #4 WRT Audi en de #34 Roal Motorsport BMW waren de enigen die op dat moment nog niet binnengekomen waren voor hun verplichte pitstop en zij lieten meteen de regenbanden opleggen. Andere auto's maakten hun tweede pitstop van de dag, ook voor regenrubber, waaronder de beide Phoenix Audi's én Laurens Vanthoor in de #1 WRT Audi. De bui was echter kort en het circuit droogde gedurende de wedstrijd snel weer op waardoor laatstgenoemden een slechte zaak deden.

Enzo Ide
Enzo Ide
Met nog zo'n twintig minuten op de klok was de bui alweer weggetrokken en zagen we een mooi duel voor de leiding tussen de #84 Mercedes en de #2 Audi van Rast. De Duitser ging uiteindelijk in zijn Audi schitterend buitenom voorbij de Mercedes van zijn landgenoot Buhk in de Hans Ernst-bocht. Ook de #76 Schuberth BMW, die dit weekend voor het eerst in actie komt in de Blancpain Sprint Series, ging dankzij een spin van kampioenschapsleider  Buhk voorbij aan de Mercedes. Die laatste leek een technisch probleem te hebben want opeens minderde de Duitse bolide vaart en viel zodoende terug naar de zesde plaats.

BSS Zandvoort: De actie op vrijdag in beeld gebracht
Het opgekomen publiek in de duinen kon in de absolute eindfase dan toch juichen voor een Nederlander op het podium, Jaap van Lagen ging in de #21 Team Herberth Porsche namelijk nog voorbij de op regenbanden rijdende #4 WRT Audi van Mateusz Lisowski en Vincent Abril, die overigens wel de zege in de Silver Cup lieten optekenen.

--- Uitslag Hoofdrace Blancpain Sprint Series Zandvoort 2014 ---

Foto's: Georges De Coster, Arne Simons, Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Blancpain GT Sprint op zondag 6 juli 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zandvoort Masters.
  • MF Racing

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons