van der Horst

Zolder: Reiter Lamborghini pakt zege bij eerste optreden – Vanthoor nipt tweede

Lamborghini Blancpain Reiter - Lamborghini LP560-4
Lamborghini Blancpain Reiter - Lamborghini LP560-4
Peter Kox en Stefan Rosina hebben zopas de FIA GT Series kampioenschapsrace op hun naam geschreven aan het stuur van een Reiter Lamborghini Gallardo GT3 FL II. Kox nam bij de start meteen de leiding over van de Belgian Audi Club Team WRT Audi van Stéphane Ortelli en bouwde vervolgens een voorsprong op die zijn teamgenoot Stefan Rosina uiteindelijk kon vasthouden tot op de meet. Het publiek in Zolder hield echter tot op het einde zijn adem in voor een sterk opzettende Laurens Vanthoor. De thuisrijder reed na een prima pitstop het verschil op de Lamborghini stelselmatig dicht en haalde tijdens de laatste tien minuten alles uit de kast om alsnog zijn zege van gisteren proberen te herhalen, de brede Lamborghini van Rosina stak daar echter een stokje voor.
  • Belgian Truck GP
Start Championshiprace
Start Championshiprace
Waar de start aanvankelijk vooraan nog rustig verliep, was het in het middenveld prijs op het moment dat het zenuwachtige veld de kanaalbocht aansneed. Het liep dan ook mis wanneer de Mercedes van Jan Seyffarth de deur dichtgooide voor de McLaren van Sébastien Loeb, beide heren raakten elkaar en gingen in de rondte. Tot overmaat van ramp ramde de RJN Nissan van Lucas Ordóñez de gestrandde Seyffarth Mercedes waardoor beide wagens de handschoen in de ring moesten werpen. Loeb op zijn beurt moest binnenkomen met een lekke band en verloor alle kans op een mooi resultaat. Ook Mark Shulzhitskiy, de teamgenoot van onze landgenoot Wolfgang Reip, liep schade op midden in het tumult en moest een extra pitstop afwerken. Vooraan was het echter Peter Kox die met zijn Reiter Lamborghini de beste start had en met een vrije baan voor zich stelselmatig kon wegrijden.
 
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Achter Kox leidde Stéphane Ortelli de achtervolging op de witter stier, maar in de openingsfase was er niemand opgewassen tegen onze Noorderbuur. Achter Ortelli volgden op korte afstand de tweede Belgian Audi Club Team WRT Audi's in handen van Edward Sandström en de enige vooraan overgebleven McLaren van Andreas Zuber. Enzo Ide bleef tijdens de start gevrijwaard van de choas en kon tijdens zijn stint de zesde plek handhaven in zijn Phoenix Racing Audi R8 LMS ultra.
 
Phoenix Racing - Audi R8 LMS ultra
Phoenix Racing - Audi R8 LMS ultra
Bij de pitstop kon WRT weer wat tijd winnen, maar niet voldoende om de leidende Lamborghini te verschalken. Wanneer Vanthoor de baan op kwam, moest hij nog een wiel ontwijken dat van de Ford #7 losgekomen was en over de baan rolde in de kanaalbocht. Kumpen vocht een duel uit voor de vijfde plaats met Rene Rast, maar aangezien hij de motor van zijn wagen had gestart voor die terug op de grond stond mocht hij zich dus nog aan een penalty verwachten.Terwijl Vanthoor langzaam naderde op de leider, legde Stippler zich neeer bij de derde plaats daar hij niet meer kon terugkomen op de beide leiders.

Het einde van de wedstrijd stond volledig in het teken van het duel Rosina/Vanthoor. De Belg naderde snel op de Lamborghini en op negen minuten voor het einde van de race zat de Audi van Vanthoor onder de vleugel van de Italiaanse bolide. Vanthoor voerde de druk op, maar terwijl de Audi beter in de bochten lag, reed de Italiaanse wagen weg van de R8 op het rechte stuk. Bij het aansnijden van de laatste ronde deed Vanthoor nog een finale, tevergeefse, aanval in de kanaalbocht, maar legde zich daarna neer bij het feit dat de overwinning vandaag niet voor hem weggelegd was. Na de top drie pakte Parisy op de Loeb McLaren de vierde plaats voor de Audi van Rast, Kumpen (voorlopig zesde), Afanasiev (eerste bij de ProAm's) en Bueno.

UPDATE: De stewards hebben na verhoor van de rijder beslist om geen straf op te leggen aan de Audi #5 voor het starten van de motor voor de wielen op de grond stonden, Kumpen en Ide behouden dus hun zesde plaats.

Stand in de Pro Cup na tweede race
1Stephane Ortelli44
1Laurens Vanthoor44
2Frank Stippler42
2Edward Sandstrom42
3Peter Kox32
3Stefan Rosina32
4Rene Rast31
4Niki Mayr-Melnhof31
5Anthony Kumpen24
5Enzo Ide24
6Maximilian Bukh22
6Alon Day22
7Andreas Zuber21
7Mike Parisy21
8Carlos Bueno18
8Allam Khodair18
9Sebastien Loeb15
9Alvaro Parente15
10Karun Chandhok11
10Jan Seyffarth11
11Ricardo Zonta7
11Sergio Jimenez7
12Daniel Keilwitz1
12Niclas Kentenich1


647d1cb241d3b38006575ffef224aaa5c621023d.jpg


Foto: Marnik Mouchaers  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons