van der Horst

Zolder Superprix: Aqua Protect Racing zegeviert na indrukwekkende slotstint Kris Cools

Aqua Protect Racing - Norma M20 FC
Aqua Protect Racing - Norma M20 FC
Norma is bezig aan een indrukwekkende reeks in het Belcar Endurance Championship. Na de dominante vertoning tijdens de seizoensopener en de vorige wedstrijd in Spa, zwaaide de Franse constructeur ook bij de generale repetitie voor 24 Hours of Zolder de plak. Op Circuit Zolder leek Deldiche Racing eindelijk het juk der ongeluk van zich te kunnen afwerpen, maar een aanrijding ongeveer halfweg wedstrijd besliste daar anders over en deed de race kantelen in het voordeel van de Hans Thiers, Jeffrey Van Hooydonk en Gilles Magnus. Kris Cools vertrok echter met het mes tussen de tanden bij zijn slotstint en stootte in de Aqua Protect Racing Norma door van P3 naar de leiding met nog enkele minuten op de klok.
Start 2018 Belcar Zolder Superprix
Start 2018 Belcar Zolder Superprix
Sam Dejonghe ontzegde gisteren de Russel Racing Norma M20FC de pole door in extremis een chrono te klokken die de normtijd van 1:30 dichter evenaarde. De Antwerpenaar begon als een bezetene aan de race en bouwde al snel een kloof van meer dan een minuut uit op zijn directe concurrenten. Thomas Piessens nam het commando over en behield de leiding tot het in de Eerste Linkse tot een contact kwam tussen Piessens en Nicolas Vandierendonck in de SRT Mercedes-AMG GT4. Piessens spinde en verloor meer dan vijf minuten alvorens in de pitbox aan te komen. Daar bleek dat een riem van de waterpomp was geraakt, waardoor de motortemperatuur te hoog op liep - en dat bij subtropische temperaturen.

Jeffrey Van Hooydonk bedankte en nam de leiding over. Gilles Magnus trachtte de wagen naar de meet te brengen, maar had finaal geen verhaal tegen een ontketende Kris Cools, die dit weekend voor het eerst in de Aqua Protect Racing Norma rijdt. Cools nam als laatste het stuur van de wagen, klokte enkele indrukwekkende chrono's en veroverde met nog enkele minuten op de klok de leiding in de race. De Russel Racing Norma pakte belangrijke punten met een tweede plaats, terwijl de gebroeders Vauterin van hun kant een eerste algemene podiumplaats pakten.

Belgium Racing - Porsche 991
Belgium Racing - Porsche 991
Bij de GT's bleek Belgium Racing wederom ongenaakbaar. Dylan Derdaele en Nicolas Saelens hielden na een stevige strijd Damien Coens en Fred Bouvy af in Belcar 1, terwijl PK Carsport na de zege in Spa een tweede opeenvolgende podium pakte, dankzij Bert Longin en Roger Grouwels.


QSR Racingschool - AMG Mercedes GT4
QSR Racingschool - AMG Mercedes GT4
Belcar 3 was een kluif voor QSR Racing, met een zege voor de Mercedes-AMG GT4 van Jimmy De Breucker en Yannick Hoogaars. SRT Racing moest vrede nemen met de tweede plaats op naam van Ward Sluys en Wim Spinoy, terwijl Koen De Wit zijn BMW solo naar P3 stuurde. Na het vallen van de vlag werd de winnende Mercedes echter bedacht met een tijdstraf van 28 seconden gezien hij de minimum pitstoptijd niet gerespecteerd had. Daardoor ging de zege uiteindelijk naar SRT, met een laatste podiumplaats voor de QSR Racing Mercedes en een mooie tweede plaats voor Koen De Wit.

In Belcar 4 zegevierde de "oude" BMW Z3 M van van De Water/Deckers/Beyers, voor de merkgenoten van G&R Motorsport, terwijl de R&J Racing BMW al na 8 ronden de handdoek moest werpen. AR Performance won in Belcar 5, met de wagen #69 van Hertsens/Hermans voor het exemplaar van teamgenoten Lammens/Mertens/Heirman - wel auteur van de snelste wedstrijdronde in de klasse - en de QSR Racing BMW van Uylenbroeck/janssens/Johnny De Breucker.

Vermelden we tot slot nog dat de wedstrijd twintig minuten minder lang duurde dan initieel gepland. De wedstrijden eerder op de dag liepen uit, waardoor de start van de derde manche van het Belcar Endurance Championship moest verlaat worden. Er geldt echter motorstilte na 18.30, dus werd besloten de wedstrijd voortijdig af te vlaggen. Begin volgende week blikt Autosport.be nog terug met enkele reacties van de deelnemende teams en rijders.

Lees ook: Zolder Superprix: Reacties na de wedstrijd

--- UITSLAG BELCAR ENDURANCE ZOLDER SUPERPRIX (PDF) ---

Foto's: Marnik MouchaersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zondag 1 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder Superprix.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons