Zweden Höljes: Bakkerud wint voor verrassende Ekström

Thomas Ekström - VW Polo T16
Op zaterdag, na de eerste dag van de zesde manche van het FIA RallycrossRX, meldden we reeds dat de Fransman Davy Jeanney de voorlopige leider was en drie wagens binnen de top 5 in de tussenstand reeds in de problemen kwamen. Timerzyanov maakte een zeldzame stuurfout, Doran reed zijn krachtbron aan diggelen en Marklund had problemen met de ophanging. Doran kwam nadien niet meer in actie, terwijl ook Marklund niet verder kwam dan een 21ste plaats. Timerzyanov kon zich daarentegen via een tweede en derde chrono op zondag nog nipt plaatsen voor de halve finales, net als Petter Solberg die op zondag ook een 0 scoorde na de snelste chrono op zaterdag.
De held op zondag werd evenwel Mattias Ekström. De Zweedse DTM-rijder, liet tweemaal de snelste chrono optekenen en kwam als vijfde uit de kwalificatie na Hvaal, Bakkerud, Jeanney en Sandell. De andere piloten die de halve finales bereikten waren Holten, Hansen, Henning Solberg, Kristoffersson, Timerzyanov, Petter Solberg en Lukander.

Tommy Rustad - Volvo SuperCar
een andere oudgediende uit de formule-racerij en ex-BTCC fabrieksrijder voor Renault, Tommy Rustad, reed een knappe snelste chrono op zaterdag, maar viel door pech buiten de finales. De zege in de eerste halve finale ging ook richting Ekström voor Hansen en Petter Solberg, terwijl Kristoffersson, Hvaal en Jeanney (leider na dag 1) niet konden doorstoten richting finale. De tweede halve finale werd gewonnen door Bakkerud voor Holten en Henning Solberg die hiermee ERX leider Timerzyanov, Lukander en Sandell naar huis stuurde.

Andreas Bakkerud - Citroën DS3 SuperCar
Tijdens de superfinale ging de winst naar de Citroën DS3 van Andreas Bakkerud voor een schitterende Mattias Ekström in de VW Polo T16 terwijl de Citroën DS3 van Hansen het podium vervolledigde. Henning Solberg werd vierde met de Saab voor de Volvo van Holten en de Citroën DS3 van broer Petter Solberg die de finale niet uitreed. Petter was wel goed gestart en was met Bakkerud in strijd voor de zege, tot de Citroën DS3 uitviel met een technisch defect.

Davy Jeanney - Citroën C4 SuperCar
Timur Timerzyanov blijft aan de leiding van het kampioenschap, maar de Russche twintiger ziet zijn voorsprong op teamgenoot Hansen slinken tot vier luttele punten. De Franse Citroën C4-rijder Davy Jeanney blijft van zijn kant op de vierde plaats, terwijl Andreas Bakkerud over Anton Marklund en Liam Doran naar de vierde plaats in de tussenstand voor het kampioenschap opstoomt.

TouringCar
TouringCar
In TouringCar kwam de Ier Tohill het best uit de kwalificatie voor Lundh, terwijl Koen Pauwels met een zevende plaats zich verzekerde van de halve finale. Daar bleef hij echter steken en kon met een vijfde plaats niet doorstoten naar de finale. Winst was er voor Tohill voor Lundh die ook beiden de halve finales wonnen. De Tsjech Castoral mocht mee op het podium. Koen Pauwels staat nu ex aequo op de derde plaats met Larsson na Tohill en Castoral.

Linnemann - Peugeot
In Super1600 waren het de winnaars van de halve finales Ulrik Linnemann en Reinis Nitiss die ook strijd leverden in de finale voor winst. Het was uiteindelijk Linnemann die via winst iets dichter bij leider Nitiss komt in de tussenstand. Makarov werd derde voor Faren, Rakhmatullin en Eriksson. Toevallig allemaal piloten die binnen de top zes staan in het kampioenschap.

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rallycross Championship op maandag 8 juli 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Höljes Motorstadion.