van der Horst

Zweden: Strategische zet levert Ogier extra punt(en) op

Sébastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Sébastien Ogier - Ford Fiesta WRC
De verliezer van het weekend in Zweden leek Sébastien Ogier te worden. In zijn Ford Fiesta WRC was hij op weg naar één schamel puntje en een slechte startpositie voor de Power Stage. Tot M-Sport de trukendoos bovenhaalde.
Ogier moest vertrekken achter zijn teamgenoot Elfyn Evans op de Power Stage, maar de Fransman kwam niet opdagen. Uiteindelijk startte hij achter rallywinnaar Thierry Neuville en klokte de tweede tijd, goed voor vier WK-punten. De reden werd snel duidelijk. Ogier moest vanop een benarde startpositie proberen extra WK-punten te scoren, dus liet hij zichzelf wat straftijd aansmeren, gaf hij een tiende plaats om zo meer Power Stage-punten te kunnen scoren. Een geslaagde operatie dus.

Lees ook: Neuville wint Rally van Zweden en is WK-leider

Maar alsof die vier punten nog niet genoeg waren, moest ook de tiende stek van Elfyn Evans nog geslachtofferd worden. Evans liep na de rally zelf ook nog een straftijd op van ruim vier minuten, waardoor Ogier terug naar plaats tien kon schuiven, en de Welshman puntenloos achterbleef.

Het maakt meteen ook duidelijk dat Evans tweede viool moet spelen binnen het team, nu al, zo vroeg op het seizoen. Tegelijkertijd kon Ford het nog "vuiler" hebben gespeeld, want derde rijder Teemu Suninen werd achtste (en rijdt geen volledig kampioenschap - maar dan had Ott Tänak mee geprofiteerd).

Voor sommigen een vuil spel, voor anderen een strategische zet. Zo kon ook Kris Meeke (Citroën C3 WRC) hetzelfde hebben gedaan, maar dat deden Meeke en Citroën niet. Het levert Ogier in ieder geval, niet één, ook geen vier, maar wel vijf extra WK-punten (en een pak misnoegde fans) op. Benieuwd of de FIA hier later dit seizoen of volgend jaar paal en perk aan stelt.

Foto: M-Sport Twitter



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op maandag 19 februari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons