van der Horst

Etappe 4: Peterhansel grijpt eerste dagzege – Peugeot domineert met volledig dagpodium

Stéphane Peterhansel - Peugeot 2008 DKR
Stéphane Peterhansel - Peugeot 2008 DKR
Er komt maar geen einde aan de dominantie van Peugeot in de 38ste Dakar. Na twee keer Sébastien Loeb was het nu aan Stéphane Peterhansel om de leeuw een ritoverwinning te schenken. Carlos Sainz en leider Sébastien Loeb bekleedden de twee onderste treden van het dagpodium. Toyota en Mini werden murw geslagen.
Na dagen water- en andere ellende kon er voor het eerst echt geracet worden. Op het programma een lange lus ten Zuiden van het Argentijnse Jujuy, goed voor 429 racekilometers. Het was uitkijken hoe Peugeot de hoogtemeters zou verteren, want er werd bijna constant boven 3.500 meter gereden. En, voor het eerst moest er ook echt genavigeerd worden.

Niet te verwonderen dat Sébastien Loeb en navigator Daniel Elena het moeilijker hadden dan de voorbije dagen, want als rookie is het niet evident altijd de goede weg te vinden in de Argentijnse hoogvlakte en in de bergen.

Het was Carlos Sainz die het snelst uit het startblok schoot, maar Peterhansel nam snel over en zou de leiding nooit meer afstaan, al kreeg hij het nog knap lastig. Sainz moest amper 11 seconden toegeven. Achteraf bleek dat hij de leiding in de beginfase uit handen moest geven door een lekke band. Volgens de Matador zou hij daarmee ruim 3 minuten hebben verloren, en dus ook de etappewinst. Loeb overleefde de eerste grote test met bravoure en eindigde derde op slechts 27 seconden. Ook Cyril Despres was in goede vorm en zette een vierde Peugeot binnen de top vijf.

De concurrentie hapte letterlijk en figuurlijk naar adem. Nasser Al-Attiyah bleef lang in het spoor van de Peugeot's, maar werd in de tweede helft volledig zoek gereden door de Franse 2008 DKR-armada. De Qatarees moest in zijn Mini net geen 5 minuten prijsgeven. Zijn Finse teamgenoot en tot vandaag eerste Mini-rijder in het klassement, Mikko Hirvonen, verloor zelfs meer dan 10 minuten.

Toyota deed het in blok goed, zonder uitschieters. Yazeed Al-Rajhi eindigde zesde op 6 minuten.  Leeroy Poulter kwam als zevende binnen, net voor de Mini’s van Nani Roma en Orlando Terranova, die steeds dichterbij sluipen na een zwakke openingsdag. Giniel De Villiers zakt wat door het ijs en eindigde zelfs buiten de top tien. De Amerikaanse spektakelman Robby Gordon snoepte de tiende stek in extremis af. Bernhard ten Brinke eindigde op ruim elf minuten en zakt stilaan wat weg, met zijn Belgische navigator Tom Colsoul. Het Nederlands-Belgische duo kreeg in de eerste 50 kilometer af te rekenen met een lekke band en verloor naar eigen zeggen een dikke vijf minuten.

In de algemene stand doet Loeb een goede zaak. Peterhansel klimt met zijn 33ste dagzege bij de wagens, zijn 66ste in totaal, naar de tweede stek en staat nu op 4’48 van de leider. Al-Attiyah staat nu derde, maar al op ruim elf minuten. Leeroy Poulter is eerste Toyota op 12’31, maar hij krijgt Carlos Sainz in zijn nek. De Spanjaard is begonnen aan een fikse remonte, na problemen in de eerste proef. De Villiers zakt naar stek zes. Hirvonen is de verliezer van de dag; hij daalt van vier naar zeven, op ruim een kwartier. Cyril Despres duikt de top acht binnen en staat nu voor ten Brinke/Colsoul die al op bijna 20 minuten volgen. De eerste leider van de Dakar staat nu negende algemeen, net voor Vladimir Vasilyev.

De stand kan nog wijzigen, want de wagens stromen omstreeks 18 uur Belgische tijd nog steeds binnen.

Bij de motoren was Paulo Goncalves  aan het feest.  Hij staat ook op kop. De snelste man in koers is Joan Barreda Bort, maar hij liep al tegen 6 minuten straftijd aan en staat nu derde op drie minuten.

Morgen trekt de karavaan naar Bolivië, goed voor een rit van bijna 650 kilometer waarvan dik de helft tegen de chrono. Start in Jujuy, einde in Uyuni. De rit gaat nooit lager dan 3.500 meter en piekt zelfs tot 4.750 meter hoog.

Foto: Red Bull Content Pool



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op woensdag 6 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons