Belgian Rallycross & Cross Car: De favorieten aan het feest in Mettet

Start RX3
Start RX3
Naarmate de wedstrijd vorderde, werd het steeds killer op circuit Jules Tacheny in Mettet. De omloop werd tegen de finales en het vallen van de avond gehuld in mist. Toch beleefden enkele favorieten het perfecte weekend tijdens de openingswedstrijd van het Belgisch kampioenschap.
Steve Volders - Volvo C30
In XC Junior was Thymeo Dor de enige deelnemer, nadat de Cross Car van Pim Vlassak niet door de technische keuring geraakte. Dor, die de reeksen afwerkte samen met de categorie KC Open, is meteen de eerste leider in het kampioenschap. In de finale van KC Open ging de overwinning trouwens nipt naar Germain Dewez, voor Pascal Wathelet, de snelste in de reeksen en in de halve finale, en Jean Degreef. De drie Semog-piloten werden gevolgd door Xavier Brahm (Peters) en Kevin Pottier (Semog).

Pauwels domineert.
In XC Senior kwamen 22 deelnemers aan de start, waaronder de drie Juniors van vorig seizoen. Marius Debuisson koos voor een Lifelive TN11, Jordan Genten stapte in een Camotos en Lucas Cartelle opteerde voor een Will'oz. Regerend kampioen Tom Heindrichs zal zijn titel trouwens niet verdedigen. De halfbroer van Thierry Neuville concentreert zich dit seizoen volledig op zijn rallycarrière. Daardoor ging de favorietenrol naar Kobe Pauwels, kopman van Mygale, en naar Romuald Demelenne, die zijn tweede wedstrijd reed met een TN11 van Lifelive.

Kobe Pauwels was met drie snelste tijden autoritair in de reeksen. De jonge Emilien Allart, die zijn seizoen in Frankrijk kwam voorbereiden met zijn LifeLive TN11, klokte twee keer de tweede tijd, terwijl de Duitser Tim Braumuller met de tweede Mygale de derde plaats veroverde, voor Valentin Comte, de Franse "fabrieksrijder" van Will'oz, die Lucas Cartelle kwam bijstaan. De jonge Cartelle plaatste zich na de reeksen trouwens als vijfde, wat erg knap was bij zijn debuut in de categorie Senior, voor Romuald Demelenne, die problemen had met de remmen. Nathan Ottink (TN5; 13de), Eric Borguet (Camotos; 17de) en Kyandro Van de Vivere (TN11; 9de na een crash in Q3) beleefden moeizame kwalificatiemanches.

Met vier "halve" finales, kreeg iedereen toch nog een kans om zich te plaatsen voor de finale, maar verrassingen bleven uit. De top 6 na de manches mocht ook aantreden in de grote finale. Daarin toonde Kobe Pauwels zich na een kopstart oppermachtig. Hij reed makkelijk weg van Romuald Demelenne, die in de finale foutloos bleef, en Tim Braumuller, die het podium vervolledigde met de tweede Mygale. Lucas Cartelle nam een prima start en leek op weg naar de derde plaats, maar hij was te hongerig en raakte een bandenstapel, waardoor de ophanging brak. Cartelle viel terug naar de 6de plaats, achter Allart en Comte.

"Dit was gewoon een perfect weekend," lachte winnaar Kobe Pauwels. "Het is duidelijk dat de evoluties op onze Mygale onze bolide nog sneller hebben gemaakt. Dit is een prima start van het seizoen, waarin ik vol voor de titel ga."

Sente na de opgave van Van Eyken
Kristof Bex
Kristof Bex
Ook de Mini-Buggy's, voor jongens en meisjes vanaf 7-15 jaar, reden hun eerste officiële wedstrijd voor het Belgisch kampioenschap. De wedstrijd werd gedomineerd door de Nederlanders Daan Spies en Julien Reints, die een mooi duel uitvochten in de finale. Ferre Selleslagh debuteerde met een knappe derde plaats, voor Danny Van Groningen en de 8-jarige Yenz Leysen.

Bij de Superbuggy's leek Mark van Eyken weer te sterk, maar de titelverdediger brak de transmissie van zijn Spies Buggy bij de start en gaf op. Achter hem nam Bjorn Versluys een prima start, maar hij raakte het voorwiel van Glen Sente en werd over de kop gekatapulteerd. De Trackline Buggy was zwaar toegetakeld en haalde de herstart niet. In de rerun van de finale bleek Glen Sente de snelste voor Steve Otzer en Peter Barnhoorn.
"Bij de start week Mark van Eyken even uit naar buiten toen hij de aandrijving brak. Daardoor schoof ik ook een beetje op en raakte Bjorn, die achter mij een geweldige start maakte, mijn voorwiel. Helaas vloog hij over de kop... De geometrie van mijn Buggy was geraakt, maar ik kon de finale gelukkig toch winnen," vertelde Sente, die deze week tot diep in de nacht moest sleutelen om zijn Haybusa klaar te krijgen.

Putzeys van start tot finish
Net zoals Kobe Pauwels, beleefde ook Yenthe Putzeys een perfect weekend in Mettet, de omloop waarop hij vorig seizoen ook al twee keer de snelste was met zijn Opel Corsa. De Limburger reed autoritair naar de zege, voor Marcel Snoeijers met zijn Mégane en Nick Vanalken. Bij de start ging Danny Luyten bijna over de kop toen hij binnendoor wilde gaan bij Davy Van Den Branden. Luyten gaf op, terwijl Van Den Branden tevreden moest zijn met de vierde plaats.

Volders oppermachtig
In Supernational -2000cc was Steve Volders opnieuw oppermachtig met zijn Volvo C30, al werd hij bij de start van de finale bijna verrast door de Mitsubishi van Ivo Van Den Brandt, die tweede zou worden. Joël Strackx stuurde zijn Honda naar de derde plaats, voor de Sierra van Kimi Vermeulen. Mandy Kasse brak de aandrijving van haar Ford Fiesta op de startlijn.

Bex foutloos
Bij de grote kanonnen was er een prestigeslag tussen kampioen Kristof Bex, zijn kameraad Yorick Maeyninckx en BMW-rijder Bart Bel. Bij de start van de finale moest kampioen Bex zich reppen om zijn pole te verzilveren. Gelukkig deed Bart Bel de deur niet dicht voor de Volvo-rijder, die vervolgens de finale domineerde. Bart Bel werd in zijn nieuwe BMW M3, aangedreven door een Volvo-motor, meteen onder druk gezet door Yorick Maeyninckx. De Volvo-piloot ging hem voorbij en pakte de tweede plaats, voor Bel, een heel blije Tom Meeusen, terug van de partij na 2 jaar afwezigheid, en de enige dame in het veld, Ariane Vanlommel.

De tweede manche van het Belgisch kampioenschap wordt op 24 april verreden op het Glosso-circuit in Arendonk.

Tekst & foto's: Belgian Rallycross & Cross Car Championship

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rallycross Nationaal op maandag 4 maart 2024.