van der Horst

FIA GT Series worden Blancpain Sprint Series – Zolder afwezig

Qualifying Race: De wedstrijd in beeld gebracht
De FIA GT Series veranderen na amper een seizoen van naam. Het kampioenschap zal in 2014 door het leven gaan als de Blancpain Sprint Series, in navolging van de succesvolle Blancpain Endurance Series. Het gekende sprint formaat van twee races van telkens een uur blijft behouden en de kalender wordt uitgebreid met een extra weekend. Circuit Zolder blijft echter met lege handen achter en maakt geen deel meer uit van de serie. Het Limburgse asfaltlint is de enige omloop die werd afgevoerd nadat Stéphane Ratel eerder op het jaar al aangaf dat er één of twee van de kleinere circuits zouden sneuvelen.
Nieuwkomers op de kalender zijn de omloop in de Algarve (Portugal) en Brands Hatch aan de andere kant van het kanaal. Na enige kritiek mogen de Britten dus opnieuw een manche van het sprint kampioenschap voor GT’s verwelkomen. Het schema van de Blancpain Endurance Series blijft zo goed al ongewijzigd, enkel de race op Silverstone wordt een week vervroegd zodat er geen overlapping meer is met de testdag voor de 24 uren van Le Mans op 1 juni.
 
Blancpain Endurance Series
Blancpain Endurance Series
Ook nieuw zijn de overkoepelende Blancpain GT Series titels die worden uitgereikt aan teams en piloten die deelnemen aan zowel de Sprint als Endurance Series. De toegenomen aanwezigheid van Blancpain betekent ook dat er in de Sprint Series voortaan heel wat prijzengeld te verdienen valt, €100.000 tijdens elk Europees weekend en 175.000€ voor de seizoensafsluiter in Azerbeidzjan. De gecombineerde kampioenen maken bovendien aanspraak op een extra €100.000 en Pirelli banden ter waarde van €140.000 (‘Pirelli GT Trophy’). 
 
Met de eenvormige naamgeving, een gezamenijk klassement en vooral een aanzienlijke korting op de inschrijvingsgelden voor deelnemers aan beide kampioenschappen, hoopt Ratel dan ook meer teams te overtuigen om te kiezen voor een volledig international programma van 12 race weekends.
 
Blancpain Racing - Lamborghini LP600 FL2 #24
Blancpain Racing - Lamborghini LP600 FL2 #24
Vermelden we tot slot nog dat Marc A. Hayek (CEO Blancpain) samen met Peter Kox zijn deelname aan de Blancpain Sprint Series reeds bevestigde.

Blancpain Sprint Series:

April 18 - 21 : Coupes de Pâques, Nogaro, Frankrijk
Mei 17 - 18 : Brands Hatch, Verenigd Koninkrijk
Juli 4 - 6 : Zandvoort , Nederland
August 22 - 24 : Slovakia Ring, Slovakije
September 5 - 7 : Algarve, Portugal
September 27 - 28 of oktober 4-5 : Navarra , Spanje
November 1 - 2 : Baku World Challenge, Azerbeidzjan

Blancpain Endurance Series:

April 12 - 13 : Monza, Italië
Mei 24 - 25 : Silverstone,Verenigd Koninkrijk
Juni 28 - 29 : Paul Ricard,  Frankrijk
Juli 23 - 27 : Total 24 Hours of Spa, België
September 20 - 21 : Nürburgring 1000 km, Duitsland



Foto: Martijn Wouters, Vincent Wouters & Georges De Coster
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in FIA GT Series op vrijdag 15 november 2013.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons