van der Horst

Finland: Rovanperä heerst op shakedown

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
WK-leider Kalle Rovanperä heeft de snelste tijd neergezet op de shakedown van de Secto Rally van Finland, de negende manche van het WRC. De Fin hield teamgenoot Elfyn Evans en landgenoot Esapekka Lappi achter zich.
  • Dreamdrive
Kalle Rovanperä (Toyota) moest de weg openen op de shakedown in Rannankylä. Ondanks die slechte startpositie doken maar twee rijders onder de tijd van de Fin tijdens de eerste run, Esapekka Lappi (Hyundai) en Ott Tänak (Ford). De Est en de Fin waren, tot dan, de enigen die onder de twee minuten doken, over een afstand van 4,5 km. Dat geeft meteen aan aan welke duizelingwekkende snelheden er gereden worden in Finland.

Elfyn Evans (Toyota) toonde zich de snelste tijdens de tweede run, terwijl Rovanperä geen richttijd kon zetten omdat zijn achterspoiler vleugels kreeg, bijna letterlijk. Evans bleef ook na drie runs bovenaan, maar Rovanperä ging bij zijn derde snelle poging, zijn vierde in totaal, nog onder de tijd van de Welshman. De eerste zes rijders werden gescheiden door amper twee seconden, met Rovanperä dus bovenaan, voor Evans, Lappi, Tänak, een sterke Takamoto Katsuta (Toyota) en onze landgenoot Thierry Neuville (Hyundai). Jari-Matti Latvala (Toyota), teambaas bij TGR WRT, eindigde bij deze 'one-shot', als laatste bij de Rally1-wagens, op vijf tellen van zijn goudhaantje.

In WRC2 was de snelste chrono voor Oliver Solberg.

De rally start donderdagavond met de showproef in Harju. De rally eindigt zondag na 22 proeven.

Foto: Toyota Gazoo Racing 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 3 augustus 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons