van der Horst

Gran Turismo 6 maakt beloftes waar

Gran Turismo 6
Gran Turismo 6
Sinds begin deze maand ligt de nieuwste Gran Turismo (de zesde alweer) in de winkelrekken. Deze exclusief voor PlayStation ontwikkelde reeks bestaat intussen vijftien jaar en ook de nieuwste versie handhaaft hun positie aan de absolute top van de racegames. Het aantal beschikbare auto's gaat intussen ver boven de 1000 stuks en zoals gebruikelijk maken ook weer enkele nieuwe circuits hun opwachting. Zo zijn niet alleen de beroemde Engelse omlopen van Brands-Hatch en Silverstone toegevoegd maar kan je ook Mount Panorama beklimmen op het legendarische Australische circuit van Bathurst.
Ook de BMW Z4 GT3 is van de partij
Ook de BMW Z4 GT3 is van de partij
Gamers die het spel pas ontdekken hoeven echter niet te wanhopen: de eerste maal dat je het spel opstart belandt je meteen op het circuit van Brands-Hatch waar je de beginselen van het racen uitgebreid worden uitgelegd. Een beetje overbodig voor de doorwinterde gamer, maar die kan na de korte introductie al meteen technische hulpmiddelen zoals de ideale rijlijn en de tractiecontrole uitschakelen. In de carrièremodus begin je onderaan de ladder en moet je met een bescheiden Honda van een goeie 100pk starten. Elke wedstrijd levert, naargelang je prestatie, sterren op waarmee je toegang krijgt tot hogere klasses en credits om betere en snellere (race)wagens aan te schaffen.

Bathurst in Gran Turismo 6
Bathurst in Gran Turismo 6
Na slechts enkele uren rijplezier kan een ervaren gamer al doorgroeien naar de echte racecompetities. Zo is er in de klasse 'International A' een heel leuk kampioenschap genaamd 'Group GT3 Series' dat de circuits van Silverstone, Monza, Nürburgring, Suzuka en onze eigen omloop Spa-Francorchamps aandoet. Het doet ons alvast spontaan denken aan de Blancpain Endurance Series. Eénmaal in de hoogste klasse genaamd 'Super' aangekomen zijn de endurance races die we nog wel tegenkwamen in Gran Turismo 5 verdwenen. In de plaats daarvan kan je hier wedstrijden rijden van ongeveer een halfuur maar met een bandenslijtage en een benzineverbruik dat zo hoog ligt alsof het een wedstrijd over meerdere uren betreft. Een echte uitdaging dus om deze tot een goed einde te brengen.

Nog een van de features in het spel is de Red Bull X Challenge
Nog een van de features in het spel is de Red Bull X Challenge
Een goede manier om snel veel credits te verdienen zijn de zogenaamde 'Seasonal Events': daarin is het de bedoeling om met één bepaalde auto een zo snel mogelijke rondetijd neer te zetten. Daarin kan je onder meer de nieuwe BMW M4 Coupé proefrijden op de Nürburgring. Je rondetijd kan je dan online vergelijken met die van je vrienden en bovendien zorgen de makers ervoor dat in dit spelonderdeel ongeveer elke maand nieuwe uitdagingen verschijnen.

Gran Turismo 6 houdt kortom de opgebouwde reputatie van 'driving simulator' erg hoog en zorgt in deze kalme raceperiode voor een flinke dosis ontspanning en amusement voor de autosportfan.

Foto's: Sony Computer Entertainment



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Varia op dinsdag 24 december 2013.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons