van der Horst

Japan: Kan Vettel nogmaals profiteren van dipje Mercedes?

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Vorig weekend trok de F1-paddock grote ogen bij het zien van de uitslagen van de vrije trainingen, iedereen vroeg zich af waarom Mercedes ineens verstoppertje speelde? Nog groter was de verbazing tijdens de kwalificaties en de wedstrijd dat zij helemaal geen spelletje speelden maar echt niet snel genoeg waren op de bochtige stratenomloop van Singapore. Lewis Hamilton moest zelfs de strijd staken door mechanische pech.
Rosberg vs. Hamilton
Rosberg vs. Hamilton
Komende zondag staat al meteen de wedstrijd in Japan op het programma, veel tijd om iets te wijzigen heeft het merk met de Ster dus niet, al wordt algemeen aangenomen dat ze veel beter uit de voeten zullen kunnen op de meer traditionele omloop van Suzuka. Sebastian Vettel ging, door het dipje dat Mercedes afgelopen zondag had, aan de haal met de zege, en komt zo in het klassement terug tot op minder dan twee zeges van Hamilton. Met nog zes races op de kalender kan er dus nog vanalles gebeuren.

Michael Schumacher
Michael Schumacher
Het circuit van Suzuka heeft veel snelle bochten, vooral het eerste gedeelte is een aaneenschakeling van linker- en rechterbochten. Ondanks het feit dat er maar één DRS-zone is, op start-finish, zijn er wel enkele inhaalmogelijkheden. Zo is er de eerste bocht, in 1990 nog het toneel van de legendarische startcrash tussen Ayrton Senna en Alain Prost, maar ook de haarspeldbocht halverwege de baan biedt opportuniteiten. Ook in de laatste chicane werden al veel historische duels uitgevochten, denken we maar aan de clash tussen (alweer) Senna en Prost in 1989. Minder bekend is de aanrijding aldaar in 1998 tussen Tora Takagi en Esteban Tuero, één van de brokstukken leverde Michael Schumacher een lekke band op en Mika Hakkinen... de wereldtitel.

bee2b910edd9714f10a428fc5705410c85d913f8.jpg
De snelle bochten in Suzuka vragen veel van het rubber, daarom dat Pirelli ervoor kiest de medium en harde banden mee te brengen naar Japan. Voorlopig ziet het ernaar uit dat we droge omstandigheden krijgen komend weekend, al zagen we in het verleden al meer extreme weersomstandigheden, waardoor de kwalificaties al tweemaal naar zondagochtend uitgesteld dienden te worden. Als alles goed gaat zien we komende zaterdag die kwalificaties om 8u 's ochtends, de race op zondag begint al een uurtje vroeger.

Foto's: Georges De Coster, Arne Simons, Racing International Photography & Mercedes AMG



  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons