van der Horst

TUSSC: 60 deelnemers voor eengemaakt Amerikaans uithoudingskampioenschap

Spirit Of Daytona - Corvette DP
Spirit Of Daytona - Corvette DP
Het Tudor United Sports Car Championship (TUSSC) heeft voor het eerste seizoen 60 deelnemers weten aan te trekken. Daarmee kan het kampioenschap dat tot stand kwam na het samengaan van de American Le Mans Series en Grand Am meteen goede papieren voorleggen, al valt ‘Prototype’ (de top klasse) over de breedte misschien wat mager uit. Van de 60 startnummers die het hele seizoen zullen afwerken werden er 25 toegewezen aan prototypes (P + PC) en 35 aan GT’s (GTLM + GTD). Bovendien wordt het veld verder aangevuld met 8 wagens voor de wedstrijden die samen het North American Endurance Championship (NAEC) uitmaken; zijnde Daytona (24u), Sebring (12u), Petit Le Mans (10u) en Watkins Glen (6u).
Extreme Speed Motorsports - HPD ARX-03b
Extreme Speed Motorsports - HPD ARX-03b
Prototype (P) blijft voorlopig gebukt gaan onder de onzekerheid. Niet alleen bestaat er veel twijfel of de organisatie de DP’s, LMP2’s en de DeltaWing Coupé op het zelfde niveau kan brengen, er staat momenteel ook een groot vraagteken bij de veiligheid van de DP’s aangezien twee van dit type wagens ging vliegen na een klapband. Van de 13 bolides die in de klasse uitkomen zijn er 6 DP’s (2 Riley + 4 Corvette), 5 LMP2’s (2 Lola + 2 HPD + 1 Morgan) en tot slot een enkele DeltaWing Coupé. Welke wagen huidig ALMS kampioen Pickett Racing gaat inzetten is nog niet geweten. 
 
Lola - Mazda SKYACTIV-D LMP2
Lola - Mazda SKYACTIV-D LMP2
Vaste waarden zoals Chip Ganassi, Wayne Taylor Racing en Extreme Speed Motorsports tekenen present, maar ook Mazda engageert zich met twee Lola’s terwijl ook OAK Racing een Morgan inzet. Een aantal Europese LMP2-teams hadden aanvankelijk interesse geuit maar deze blijken allemaal te hebben afgehaakt, ondermeer wegens het gebrek aan garanties.

 
CORE Autosport - Oreca FLM09
CORE Autosport - Oreca FLM09
PC belooft zonder twijfel weer enorm veel spektakel af te leveren en de klasse zit dan ook overvol met 12 deelnemers die gebruik maken van het Oreca FLM09 chassis. Heel wat topteams ‘degradeerden’ en verkozen de stabiliteit die deze klasse biedt, namen als Starworks, 8 Star Motorsports, CORE Autosports en Level 5 Racing opteerden allemaal voor PC.

 
AMR - Aston Martin Vatage V8
AMR - Aston Martin Vatage V8
GT Le Mans (GTLM) is een quasi exacte verderzetting van GT-klasse uit de ALMS. GTLM is dan ook de speeltuin van de constructeurs en zit vol met fabrieksteams. 10 wagens lijnen op voor het volledige seizoen: Porsche (3), Corvette (2), BMW (2), Viper (2), Ferrari (1). Aston Martin Racing brengt ook een Vantage V8 aan de start, maar enkel voor de vier uithoudingswedstrijden van het NAEC.
 
Alex Job Racing - Porsche GT America
Alex Job Racing - Porsche GT America
GT Daytona is de traagste maar wel de populairste categorie met maar liefst 25 ingeschreven wagens (+ 2 NAEC).  De facto betreft het hier afgezwakte GT3’s naar het voorbeeld van de Grand Am GT-klasse van afgelopen seizoen. De Porsche GT America (een aangepaste versie van de nieuwe 991 Cup) zal hoogstwaarschijnlijk de referentie worden en maakt met 12 exemplaren net niet de helft van het veld uit. De overige vijf modellen komen van Audi (5), Ferrari (3), Aston Martin(2), Viper (1) en BMW (1).

DEELNEMERSLIJST

Kalender Tudor United SportsCar Championship 2014

25 januari – Rolex 24 at Daytona (NEAC)
15 maart – Twelve Hours of Sebring (NAEC)
12 april – Long Beach (enkel Prototype en GTLM)
4 mei – Mazda Raceway Laguna Seca
31 mei – Detroit Belle Isle (enkel P, PC en GTD)
29 juni – Six Hours of The Glen (NAEC)
13 juli – Canadian Tire Motorsport Park
25 juli – Indianapolis Motor Speedway
10 augustus – Road America
24 augustus – Virginia International Raceway (enkel GTLM, GTD en PC)
20 september – Circuit of The Americas
4 oktober – Petit Le Mans (NAEC)

 
Foto's: IMSA




Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Circuit Internationaal op zondag 8 december 2013.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons