van der Horst

Volvo koopt Polestar op, maar wil motorsportafdeling niet

Volvo S60 Polestar
Volvo S60 Polestar
Volvo wordt voor 100% eigenaar van Polestar, dat maakte het Zweedse merk vandaag bekend. In het verleden werkte de constructeur reeds nauw samen met de tuningspecialist, maar de motorsportafdeling blijft evenwel buiten de overname. Vorig jaar nog besliste Volvo de racerij de rug toe te keren, daarbij stellend dat autosport niet bij het merk paste.
Irv Gordon - Volvo P1800
Irv Gordon - Volvo P1800
Polestar Performance AB, zoals het bedrijf voluit heet, werkte de afgelopen jaren samen met Volvo aan enkele krachtigere modellen uit het gamma van de Zweedse autobouwer die sinds 2010 in handen is van het Chinese Geely. Die samenwerking moest de reputatie van Volvo richting deze van Duitse concurrenten als BMW, Audi en Mercedes sturen; merken die allen een reputatie hebben op vlak van krachtige en luxueuze wagens. Verwacht wordt dat Polestar tussen de 1000 en 15000 exemplaren per jaar moet gaan produceren (ter vergelijking: in 2014 produceerde Volvo 465.866 modellen, terwijl de verwachting voor 2015 bij Polestar op 750 staat). Polestar zal gebruik gaan maken van de plug-in hybride-technologie van Volvo om ook snellere, hybride, versies te maken van de doordeweekse Volvo's.

Volvo Polestar Racing C30
Volvo Polestar Racing C30
De samenwerking tussen Volvo en Polestar gaat terug tot 1996, toen laatstgenoemd bedrijf nog Flash Engineering heette. Polestar Racing, de autosportafdeling, zal zoals gemeld niet mee overgenomen worden door Volvo waardoor Christian Dahl aan het roer zal blijven, al zal de organisatie wel een naamsverandering ondergaan. Financiële gegevens omtrent de overname werden niet bekendgemaakt.

Foto's: Niels Vaeck, Georges De Coster & Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Varia op dinsdag 14 juli 2015.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons