van der Horst

1000km Nürburgring: 51 deelnemers voor alles of niets finale

Nürburgring: Beelden van de Race en kwalificatie
De legendarische Nürburgring 1000 Kilometer worden komend weekend weer nieuw leven in geblazen met de komst van de Blancpain Endurance Series naar het befaamde Eifel circuit. De seizoensfinale van het succesvolle GT-kampioenschap wordt dus mooi omkaderd en mag verder schrijven aan de rijke geschiedenis van het evenement dat al voor het eerst verreden werd in 1953. Voorlopig hebben zich 51 GT3’s aangemeld, een lichte terugval ten opzichte van de gebruikelijke 60, maar niet onverwacht gezien er voor sommigen niets meer te rapen valt in het kampioenschap. De 51 startnummers worden evenwichtig verdeeld overheen de drie klassen, met een meer dan solide 19 inschrijvingen in de Pro Cup, 20 in de Pro-Am Cup en 12 wagens die uitsluitend bestuurd zullen worden door de betere amateur.
Emile Frey Jaguar XK GT3
Emile Frey Jaguar XK GT3
Naast de gebruikelijke namen in de Pro Cup die vanzelfsprekend present tekenen om te strijden voor de titel (waarop we in een latere voorbeschouwing uitgebreid zullen ingaan), vallen er ook enkele nieuwkomers en wijzigingen te noteren in deze klasse. Zo springt de Emil Frey Racing Jaguar XK meteen in het oog, het Zwitserse team kwam vorig jaar al in actie met deze exotische GT3, maar besloot om zich in 2013 eerder te focussen op de ontwikkeling van de wagen en aansluitend een paar races af te werken met een Aston Martin V12 Vantage GT3. Het is dus uitkijken of Fredy Barth, Gabriele Gardel en Lorenz Frey met het oog op volgend seizoen reeds een degelijke prestatie kunnen neerzetten tegen de hyper competitieve concurrentie in GT3. De naam Esta Motorsport duikt ook weer op, deze Ferrari zal bestuurd worden door Matteo Bobbi, Alessandro Pier Guidi en Alexander Skryabin.

24H Spa: De kwalificaties in beeld gebracht
Na de indrukwekkende overwinning in de 24 Hours of Spa keert ook HTP Motorsport met dezelfde rijders (Buhk/Götz/Schneider) terug voor eigen publiek, voornamelijk om Maximilian Buhk een kans op de titel te geven. Zoals eerder aangegeven wordt Nico Verdonck bij Gulf Racing vervangen door Tim Mullen, onze landgenoot maakt van zijn vrije tijd gebruik om dit weekend alvast wat contacten te leggen in de ALMS en FIA WEC paddock te Austin. Bij JRM (Nissan) wordt Lucas Luhr (actief in de ALMS) vervangen door de Japanner Kazuki Hoshino. Tot slot noteren we in de Pro Cup nog de aanwezigheid van een Black Falcon Mercedes voor Andreas Simonsen, Hubert Haup en Luca Ludwig. Opvallend is ook de totale afwezigheid van Lamborghini dat met geen enkele wagen aan start verschijnt, niet via Blancpain Racing (Reiter) noch via Grasser Racing Team.

Paul Ricard: Vrije trainingen in beeld gebracht (Deel 2)
De Pro-Am Cup is zeker niet minder competitief, maar ook hier vonden er weer heel wat verschuivingen plaats. Louis Machiels en Niek Hommerson gaan met hun AF Corse Ferrari op jacht naar hun derde titel, maar zullen het moeten stellen zonder hun vaste collega Andrea Bertolini (FIA WEC Austin), Fabio Babini neemt zijn plaats in. Bij Gulf Racing ontbreekt de gebruikelijk McLaren #9 van Mike Wainwright op het appel, net als de Pro-Am Nissan GT-R van JRM.

579224b321d57ce1024405134d31ea792e0f5806.jpg
Het Luxemburgse DKR Engineering verschijnt na Spa opnieuw aan de start met een BMW Z4 GT3 met onder meer onze landgenoot Michael Albert achter het stuur. Na Monza brengt ProSpeed Competition opnieuw een Porsche in de Amerikaanse kleuren aan de start voor de heren Foster/Putman/Espenlaub, deze laatste twee namen afgelopen weekend nog deel aan de VLN wedstrijd in een cup Porsche. Ook Haribo Racing Team tekent weer present met een 911 GT3-R voor Collard/Stursberg/Riegel. Tot slot speelde men bij Nissan (RJN) ook wat bij de rijdersbezettingen om leiding in het kampioenschap zo optimaal mogelijk te verdedigen. Enkele GT Academy winnaars lijken al naar huis en onze landgenoot Wolfgang Reip mag de witte YouTube Nissan #35 delen met Lucas Ordonez en Peter Pyzera.

Voor het overzicht kan u hier tevens de volledige deelnemerslijst voor de Nürburgring (PDF) downloaden.

Foto's: Martijn Wouters, Marnik Mouchaers, Vincent Wouters



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons