van der Horst

12H Bathurst: Nipte zege voor Maranello Motorsport (+Video's)

Maranello Motorsport - Ferrari 458 Italia GT3
Maranello Motorsport - Ferrari 458 Italia GT3
De Maranello Motorsport Ferrari 458 Italia GT3 van Mika Salo, Peter Edwards, John Bowe en Craig Lowndes heeft na een uitermate spannende duel in de slotfase de Bathurst 12 Hour gewonnen, een wedstrijd die bol stond van de incidenten. Craig Lowndes kreeg op het einde te maken met de sterk opzettende HTP Motorsport Mercedes SLS AMG GT3 (Jäger/Buhk/Primat) in handen van Blancpain Endurance Series kampioen Maximilian Buhk. De Duitser nam in de slotfase zelfs even de leiding over maar Lowndes, meervoudig winnaar van de Bathurst 1000, beet van zich af en sloeg terug om na 12 uren wedstrijd de meet te overschrijden met amper 0.413s voorsprong (zie video 1).
HTP Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
HTP Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
Nochtans waren de Maranello Ferrari en de HTP Mercedes niet de aanvankelijke smaakmakers van de wedstrijd, laatstgenoemde wagen verloor in de beginfase zelfs 6 minuten in de pits met schade aan het rechtervoorwiel en was dus op achtervolgen aangewezen.  De wedstrijd kenmerkte zich dan ook door het hoge aantal incidenten en oponthouden bij de GT3-wagens. 
 
Nismo Athlete Global Team - Nissan GT-R Nismo GT3
Nismo Athlete Global Team - Nissan GT-R Nismo GT3
Zo maakte de Erebus Racing Mercedes van Will Davison, Jack LeBrocq en Greg Crick die uiteindelijk het podium zou vervolledigen vroeg in de wedstrijd een licht contact met een kangoeroe. Hetzelfde dier zorgde dan weer voor de opgave van de JBS Swift Lamborghini Gallardo FLII GT3 van onder meer Peter Kox, die zo voor het derde opeenvolgende jaar nauwelijks aan racen toe kwam. 
 
VIP Petfoods - McLaren MP4-12C GT3
VIP Petfoods - McLaren MP4-12C GT3
De paarse Erebus Mercedes SLS AMG GT3 van Bernd Schneider, Maro Engel en Nico Bastian leek in de eerste racehelft goed op weg om het succes van vorig jaar te herhalen, maar werd vervolgens ver teruggeslagen met remproblemen om uiteindelijk zevende te worden op vijf ronden achterstand. Samen met de VIP Petfoods McLaren MP4-12C GT3 vocht de Mercedes uren lang een vermakelijk duel voor de leiding uit, waarbij vooral de Nieuw Zeelander Shane Van Gisbergen de show stal met enkele gewaagde manoeuvres en een nieuw ronderecord van 2:03.850. 
 
Phoenix Racing - Audi R8 LMS ultra
Phoenix Racing - Audi R8 LMS ultra
De Phoenix Audi van Laurens Vanthoor, René Rast en Rahel Frey finishte de wedstrijd als vijfde, binnen dezelfde ronde als de leiders op 36 seconden achterstand. Nochtans was de Audi R8 LMS ultra nooit echt in staat om een vuist te maken tegen de concurrentie met het gebrek aan topsnelheid op de rechte stukken van en naar Mount Panorama. Voorts liep de wagen een lekke band op en leek de Audi op een gegeven moment ook met elektronische problemen te kampen op het circuit. De andere Belg aan de start, Wolfgang Reip kwam dan weer niet aan racen toe. Lokale held Rick Kelly kon in de Nissan GT-R Nismo GT3 goed mee met de koplopers in de aanvangsfase, een schijnbaar onvermijdelijke botsing met de gecrashte Clearwater Ferrari schakelde Godzilla echter uit, nog voor Wolfgang Reip het stuur had kunnen nemen (zie video 2). 

Uitslag Bathurst 12 Hours 2014

01.Maranello MotorsportEdwards/Bowe/Lowndes/SaloFerrari F458 Italia296 ronden
02.HTP MotorsportPrimat/Jaeger/BuhkMercedes SLS AMG GT3296
03.Erebus MotorsportDavison/Le Brocq/CrickMercedes  SLS AMG GT296
04.VIP PetfoodsQuinn/Quinn/Kirkaldy/Van GisbergenMcLaren MP4 12C296
05.Phoenix RacingFrey/Rast/VanthoorAudi R8 LMS Ultra296
06.United AutosportsPatterson/Lux/WinkelhockAudi R8 LMS Ultra294
07.Erebus MotorsportSchneider/Engel/BastianMercedes  SLS AMG GT291
08.Grove GroupGrove/Bamber/BarkerPorsche 997 GT3 Cup286
09.Competition MotorsCalvert-Jones/Davison/LongPorsche 997 GT3 Cup284
10.Network Clothing HallmarcCini/Eddy/MiesAudi R8 LMS Ultra278
 
Foto's: Racing International Photography & Bathurst 12HDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Circuit Internationaal op zondag 9 februari 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Bathurst 12 Hours.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons