van der Horst

12H Bathurst: Laurens Vanthoor pakt pole met nieuw ronderecord - Wolfgang Reip derde

Laurens Vanthoor
Laurens Vanthoor
Laurens Vanthoor en zijn teamgenoten Markus Winkelhock en Marco Mapelli vertrekken zondag (zaterdagavond Belgische tijd)vanop de pole in de Bathurst 12H. Nadat Christopher Mies de algemene kwalificatiesessie als snelste had afgesloten, deed Vanthoor in de 20 minuten durende pole shootout nog beter. Met een flitsende 2:02.552" klokte onze landgenoot aan boord van de Phoenix Audi R8 LMS immers de snelste officiële tijd ooit neergezet op Mount Panorama en pakte hiermee uiteraard de Allan Simonson Pole Position Trophy.
Vanthoor (GT3 Pro-Am) realiseerde zijn tijd in zijn tweede ronde, drie minuten voor het afvlaggen van de sessie en net voor de rit met code rood werd gestopt na een sortie van de #7 Mercedes. De Lamborghini Gallardo van David Russell, Steve Owen en Roger Lago stond lange tijd op pole, maar had finaal 623 duizendste meer nodig en vertrekt morgen vanuit tweede stelling, voor de Nissan GT-R Nismo GT van onze andere landgenoot, Wolfgang Reip, (GT3 Am). Hier was het de jonge Japanse belofte Katsumasa Chiyo die de Nissan op P3 kwalificeerde, om vervolgens de wagen onzacht in de muur te zetten en die gehavend naar de pits terug te brengen. Michele Rugulo kwalificeerde de AF Corse Ferrari op de vierde plaats, voor de Craft Bamboo Racing Aston Martin Vantage GT3 van Stefan Mücke die zo voor vijf verschillende constructeurs in de top vijf zorgde. De Bentley Contintental GT3 behaalde bij zijn debuut op de Panoramaberg een tiende en 21e startplaats.

Laurens Vanthoor was achteraf vanzelfsprekend opgezet met zijn prestatie. "Het was aanvankelijk niet makkelijk, maar we wisten dat de snelheid er wel degelijk was. In de kwalificatiesessie zelf kenden we wat problemen met het verkeer, maar in de shoot out vond ik een vrij rondje waardoor alles in de juiste plooi viel. Ergens dacht ik dat een lage 2:03 deze morgen niet mogelijk zou zijn en deze 2:02.5 had ik dan ook helemaal niet verwacht. In kwalificatie ga je evenwel tot het uiterste en het scheelde enkele keren niet veel of ik had brokken gemaakt. Ook al betekent de pole in zo'n lange race niet veel, het is in elk geval een goede start van het weekend", aldus Vanthoor.

In klasse B pakte de #47 Supabarn Supermarkets Porsche 911 GT3 Cup S verrassend de pole, terwijl een MARC Cars Australia Ford Focus, vorig jaar nog aan het werk bij de 24 Hours of Zolder, primus was in de Invited Non-Production-klasse met bovendien een 30e chrono algemeen.  Bij de zwak bezette GT4-klasse ging de beste tijd naar de Lotus Exige Cup R van Alford/Leemhuis/O'Conner en de #65 Daytona Sportscar klopte als beste af in de klasse D "Invited Production".

De race rond de klok begint vanavond om tien voor acht Belgische tijd.

Foto: Vincent WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in Circuit Internationaal op zaterdag 7 februari 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Bathurst 12 Hour.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons