van der Horst

24H Le Mans: Porsche snelst in vrije training

Porsche 919 Hybrid
Porsche 919 Hybrid
Met een 4 uren durende vrije oefensessie zijn de 24 uren van Le Mans vandaag echt op gang geschoten. In het begin van de training was de regen van de partij, maar de piste droogde geleidelijk op zodat op het einde van de sessie de snelste tijden werden neergezet. Het was uiteindelijk Neel Jani in de Porsche #2 die de snelste chrono neerzette met een ronde in 3:22.011. De tweede tijd ging ook naar Porsche, op de #1 was het Brendon Hartley die een 3:22.550 klokte. Audi kaapte met de R18 #8 de derde tijd weg, maar moest bijna een seconde toegeven op de rondetijd van de Porsche #1.
Murphy Prototypes - Oreca 03
Murphy Prototypes - Oreca 03
De sessie moest niet minder dan drie maal stil gelegd worden, eerst was er een brand op de CLM01/P1, halfweg de sessie ging Senna uit de baan en op enkele minuten van het einde zette Inès Taittinger de Morgan #28 in de zandbak, terwijl op hetzelfde moment Stéphane Sarrazin de voorzijde van zijn Toyota beschadigde. Na dit laatste incident werd besloten om de sessie niet te herstarten, temeer er nog minder dan 10 minuten te gaan waren. Ook de Murphy Prototypes Oreca waarop Marc Goossens uitkomt ging van de baan, Ben Keating zat op dat moment achter het stuur.

Audi R18
Audi R18
Niettegenstaande dat de Audi #8 de derde tijd klokte, bleef de wagen niet gespaard van problemen, Lucas di Grassi bracht de wagen vroegtijdig de pits binnen. Toyota pakte de vierde en de vijfde tijd, met de #6 voor de #5. Na de tweede Audi volgde de eerste niet-hybride LMP1 met een zevende tijd voor de Rebellion #12 van Prost/Heidfeld/Piquet Jr., die wel meer dan zes seconden langzamer was dan de Porsche van van Jani.

KCMG Oreca 05 - Nissan
KCMG Oreca 05 - Nissan
Primus in de LMP2 klasse was de KCMG Oreca 05, Richard Bradley legde zijn snelste ronde af in 3:39.133. Op zes tiende seconde vogde de Alpine #36 bestuurd door Nicolas Lapierre. PB Compétition Ligier sloot de top drie af. De Michael Shank Racing Ligier van onze landgenoot Laurens Vanthoor klokte een tiende tijd, de Murphy Prototypes Oreca van Marc Goossens een achtiende tijd.
 
AF Corse - Ferrari 458 Italia
AF Corse - Ferrari 458 Italia
Nadat Ford in de beginfase van de training drie wagens bovenaan de tabellen zette, was het uiteindelijk Ferrari die de sessie afsloot als grote winnaar in de GTE Pro klasse. Het Italiaanse merk pakte de plaatsen één en twee met de AF Corse 488 #51 (3:53.833) voor het exemplaar van Risi Competizione. Daarna volgden drie van de vier Ford’s met de #68 op kop. De snelste Porsche was de #92 van Makowiecki/Bamber/Bergmeister met een achtste tijd bleef hij net voor beide Corvette’s. In GTE Am was Rob Bell de snelste met de Ferrari 458 van Clearwater Racing (3:57.543).

--- Uitslag Vrije Training 24 Heures du Mans 2016 (pdf) ---

Foto's: Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in 24 Heures du Mans op woensdag 15 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • VR Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons