van der Horst

24H Le Mans: 24H Le Mans: Nummer vijf voor Toyota - Porsche wint bij de GT's

Zege nummer vijf voor Toyota in Le Mans
Zege nummer vijf voor Toyota in Le Mans
Sébastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo Hirakawa (Toyota #8) zijn de winnaars van de 90e editie van de 24 Heures du Mans. Het is de vijfde opeenvolgende zege voor de Japanse constructeur, dat met de tweede plaats van Mike Conway, Kamui Kobayashi en José-Maria Lopez (#8) de dubbel pakt. De Glickenhaus #709 van Ryan Briscoe, Richard Westbrook en Franck Mailleux eindigde als derde op vier ronden achterstand.
  • St. Paul
Met daarachter de tweede Glickenhaus (#708) werd de volledige top vier dus ingenomen door auto's uit de Hypercar-klasse. Eén grote afwezige was de Alpine #35 die heel wat technische problemen kende en pas in de buik van het LMP2-veld, als 23e algemeen, finishte. Overigens viel de beslissing over de eindzege tussen de twee Toyota's vanochtend om iets voor 8u. De leidende #7 had toen een twintigtal seconden bonus op de #8, maar kwam stil te vallen op de baan. Een reset op dat moment en daarna nog eentje in de pits gaven de #8 de leiding en een comfortabele voorsprong waardoor Buemi, Hartley en Hirakawa uiteindelijk de zege op zak konden steken. Voor Buemi werd het de vierde zege overigens.

De zege in LMP2 en de vijfde plaats algemeen ging naar de Jota Oreca #38. Roberto Gonzalez, Antonio Félix Da Costa en Will Stevens namen al vroeg de leiding en konden die in de erg competitieve LMP2-klasse mooi vasthouden. Het podium werd aangevuld met de Prema Orlen Oreca #9 (Kubica, Deletraz, Colombo) en de andere Jota, de #28 Oreca (Rasmussen, Jones, Aberdein). Dries Vanthoor en zijn teamgenoten haalden de negende plaats binnen (WRT Oreca #32) in LMP2 terwijl Jean Glorieux (DKR Engineering Oreca #3) zeventiende werd, maar wel derde in Pro Am.

Na de problemen bij Corvette kon Porsche het heft in handen nemen in GTE Pro, al was dat niet met de #92 van Laurens Vanthoor. Vanthoor & co zagen hun kansen op een klassepodium vergaan toen ze vanochtend aan hoge snelheid, en aan de leiding rijdend, een lekke band opliepen. De vierde plaats was een magere troost, achter de winnende zuster-Porsche (#91 - Bruni, Lietz, Makowiecki) en de beide AF Corse Ferrari's.

Michelle Gatting - Rahel Frey - Sarah Bovy
Michelle Gatting - Rahel Frey - Sarah Bovy
Aston Martin (TF Sport #33) won de GTE Am-klasse, waar we de helft van de zes Belgen tijdens deze editie aan het werk zagen. Alessio Picariello (Hardpoint Motorsports Porsche #99) nam een vliegende start, maar zag een kans op het podium vergaan toen teamgenoot Andrew Haryanto in de eindfase nog van de baan ging. Hij lag vierde, maar doordat de auto uit de grindbak diende gesleept te worden, werd het uiteindelijk pas een elfde plaats voor onze landgenoot. Jan Heylen (Dempsey-Proton Racing Porsche #88) was een van de mannen die kon profiteren, hij kwam als vijfde over de meet. Daarachter sleepte Sarah Bovy met Rahel Frey en Michelle Gatting (Iron Dames Ferrari #85) een mooie zevende plaats in de wacht.

Foto's: Geert FranquetDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in 24 Heures du Mans op zondag 12 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons